Predsjednistvo Bosne i Hercegovine Predsjedništvo Bosne i Hercegovine
Предсједништво Босне и Херцеговине
Presidency of Bosnia and Herzegovina
Štampaj
Govori
18.12.2007 0:00
Saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića – govor Predsjedavajućeg Komšića u Republici Poljskoj
U nastavku aktivnosti prvog dana službene posjete Republici Poljskoj, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je primio Tadeusza Mazowieckog, bivšeg premijera Republike Poljske i osvjedočenog prijatelja BiH i Konstantya Geberta, pisca i novinara.

Saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića – govor Predsjedavajućeg Komšića u Republici Poljskoj

 

U nastavku aktivnosti prvog dana službene posjete Republici Poljskoj, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je primio Tadeusza Mazowieckog, bivšeg premijera Republike Poljske i osvjedočenog prijatelja BiH i Konstantya Geberta, pisca i novinara.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru naglašena je bliskost dvije zemlje, ali i potreba jačanja intelektualaca i kulturnih poslenika, kao i podsticanje aktivnosti koje će približiti narode, što je jedan od uslova za uspješnost ukupnih odnosa dvije zemlje.

Sinoć je predsjedavajući Komšić prisustvovao svečanoj večeri koju je u njegovu čast organizirao Lech Kaczynski, predsjednik Republike Poljske, kojom prilikom je uputio zdravicu koju u cjelosti prenosimo.

 

«Poštovani gospodine predsjedniče,

 Vaše ekselencije,

 Uvažene dame i gospodo,

 Dragi prijatelji,

 

Sa osobitim zadovoljstvom, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine  i u  svoje lično ime, još jednom vam želim zahvaliti na srdačnoj dobrodošlici i gostoprimstvu  koje ste nam pružili u vašoj lijepoj zemlji. Ova posjeta ima  i posebnu dimenziju jer se po prvi put  u svojstvu šefova naših država  zvanično susrećemo na tlu prijateljske Poljske. Dozvolite da izrazim  naše uvjerenje  da ćemo i ovom posjetom doprinijeti jačanju svestranih veza između dvije zemlje i dati snažan impuls razvoju  naglašeno prijateljskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Poljske.

Poljska je zemlja  s kojom Bosna i Hercegovina ima postojane historijske, kulturne i ljudske spone.  Još za vrijeme Austro-Ugarske monarhije hiljade Poljaka je došlo da živi u Bosnu i Hercegovinu, donijevši sa sobom vlastitu kulturu i obogativši time naše multietničko, multikulturalno i multikonfesionalno pluralno društvo, istovremeno primajući iz naše baštine ono što su  pozitivne značajke našeg  južnoslavenskog  izraza.  U vremenima kada je Evropa bila na raskrsnici da popusti pred  nacističkom prijetnjom, naši narodi su dali najveće  žrtve i odlučno doprinijeli pobjedi antifašističke koalicije, odbranili zajedničke civilizacijske tekovine i imaju pravo da  baštine vrijednosti na kojima se danas gradi  moderna i ujedinjena Evropa. Neki od “naših“ Poljaka, koji su se tokom pedesetih godina prošlog vijeka  vratili u svoju postojbinu Poljsku, većinom u grad Boleslavec, ponijeli su u svojim srcima dio Bosne i Hercegovine i nisu je do danas zaboravili, njegujući tradicije i običaje naših naroda. I mi smo zauvijek u našim srcima sačuvali najbolje uspomene na njih.

Gospodine predsjedniče i dragi prijatelju,

dozvolite mi da se ponovo toplo zahvalim prijateljskoj Poljskoj na pomoći koju je pružala našoj  državi i njenim narodima u toku  nedavnog ratnog perioda, a to čini i danas - u očuvanju mira u Bosni i Hercegovini, kroz  diplomatsku i političku podršku  našoj zemlji na putu ka euroatlanskim integracijama. Državni  organi i građani Bosne i Hercegovine veoma cijene  takav doprinos Poljske  i s jasnim su opredjeljenjem da razvijaju svestrane  odnose i konkretnu saradnju, kao i puno partnerstvo naših država u evropskoj porodici naroda.

Budućnost Bosne i Hercegovine leži u mirnoj i stabilnoj regiji jugoistoka Evrope i ujedinjenoj Evropi. I jedno i drugo ciljevi su koji još nisu do kraja ostvareni. Region Balkana krije u sebi  potencijal nekih budućih nestabilnosti, a Evropa još uvijek traži svoj konačni izraz. Ipak, što se naše budućnosti tiče, drugog rješenja osim ulaska u ujedinjenu Evropu nema. Zato i jeste strategijsko opredjeljenje  moje zemlje da postane članicom Evropske unije i NATO-a, u kojima želimo vidjeti kao članice i sve države našeg  regiona. Lično sam uvjeren da je sada trenutak da ujedinjena Evropa  učini sudbonosni korak  i prigrli Bosnu i Hercegovinu kroz hitno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te jasno i nedvojbeno svojom odlučnošću pomogne da  sve  zemlje našeg regiona  budu dio ujedinjene Evrope.  Na tom putu Bosna i Hercegovina zna da može računati na svestranu podršku Republike Poljske, na čemu je posebno zahvalna.

Poštovani gospodine predsjedniče,

želim ponovo naglasiti da se bilateralni odnosi naše dvije  zemlje neprestano kreću uzlaznom putanjom, a dodatni snažan poticaj  razvoju tih odnosa  će biti i predstojeće potpisivanje Sporazuma o sukcesiji bilateralnih sporazuma  koji je u završnoj fazi zaključivanja. Uvjeren sam da ćemo uskoro potpisati i sporazume koji su sada u procesu ekspertskih pregovora i na taj način stvoriti pretpostavke za razvijanje i jačanje saradnje u oblasti privrede, kulture, obrazovanja, borbe protiv organiziranog kriminala  i u drugim oblastima.

Posebno izražavam naš interes za intenziviranje saradnje na ekonomskom planu, čemu će doprinijeti i već uspostavljeni kontakti vanjskotrgovinskih komora i udruženja poslodavaca dvije zemlje. Koristim priliku da Vas zamolim da prenesete poziv investitorima iz Poljske da uzmu učešća u procesu privatizacije  u Bosni i Hercegovini, da hrabrije dolaze na naše tržište, kao što prenosim interes naših preduzeća da više i kvalitetnije  nastupaju na poljskom tržištu.

Dozvolite da naglasim svoje zadovoljstvo što ću tokom mog zvaničnog boravka u prijateljskoj  Poljskoj moći posjetiti kraljevski grad Krakov i susresti se s brojnim sagovornicima.

Gospodine predsjedniče i dragi prijatelju,

U periodu smo predstojećih praznika  te  koristim i  ovu priliku da Vama, Vašoj cijenjenoj porodici, državnom rukovodstvu i bliskom poljskom narodu  zaželim čestit Božić i sretnu Novu godinu,  i prenesem najbolje želje rukovodstva i naroda Bosne i Hercegovine.

Dižem ovu čašu u Vaše zdravlje, poštovani gospodine predsjedniče, u zdravlje visokih zvanica prisutnih na ovoj večeri, za prijateljstvo i saradnju naše dvije zemalje, za afirmiranje svih veza koje postoje između naših naroda, za dalji napredak prijateljske Republike Poljske, za mir, stabilnost i za našu zajedničku evropsku budućnost.

Živjeli !»