Telegrami, čestitke i zahvale

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović uputio novogodišnju čestitku

31.12.2014

Povodom nastupajućih novogodišnjih blagdana član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović uputio je svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini novogodišnju čestitku, u kojoj stoji:
„Na kraju smo godine, a to je vrijeme kada se sumiraju rezultati, uspjesi, ali i sve ono što se očekivalo, htjelo ili, pak, moglo uraditi. U Bosni i Hercegovini smo očekivali puno više, ali se ostvarilo i realizovalo onoliko koliko je bilo moguće.

Pred nama je ogromna i ozbiljna zadaća, a napose odgovornost, da kao pojedinci i društvo u cjelini stvaramo i osiguramo pretpostavke i uslove za više napretka u svim segmentima života i društva, a posebno u odnosu na mlade i njihovu budućnost u našoj domovini.

Svjesni smo složenosti društveno-ekonomske situacije u državi i vremena u kojemu živimo, ali perspektiva i vjera u bolje treba postojati.

Vjerujem kako se možemo i moramo suočiti s teškoćama koje su pred nama ukoliko su nam zajednički cilj napredak, opće dobro i bolja i perspektivnija budućnost.

Članstvo u Evropskoj uniji kao strateški cilj BiH nema alternativu, a jačanje demokratske, pravno uređene države, institucionalno funkcionalne i efikasne na svim nivoima, po mjeri sva tri konstitutivna naroda i građana, trebaju i moraju svima nama biti osnovna zadaća i opredjeljenje.

U duhu ovih misli i s nadom da predanim i zajedničkim radom, uz razumijevanje, međusobno uvažavanje a na temeljima tolerancije različitosti i uvažavanja duha Bosne i Hercegovine kao puta dijaloga i dogovora, možemo s optimizmom u budućnost, svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine želim sretnu i uspješnu novu 2015. godinu i svako dobro u životu“.