Telegrami, čestitke i zahvale

Kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića ovim putem želi informirati javnost o netačnim i selektivnim navodima Hrvatske informativne agencije (Hina) i Novinske agencije Republike Srpske (Srna), a u vezi sa saopćenjem iz Kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a pod naslovom: "Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u New Yorku s Adamom Diengom, specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida."

29.9.2019

Informirajući o pomenutom sastanku, Hrvatska informativna agencija (Hina) dezinformirala je javnost, plasirajući naslov sljedećeg sadržaja: "Komšić pred zvaničnikom UN-a izjavio da Hrvatska negira genocid počinjen u NDH".

Uvidom u saopćenje iz Kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, jasno se može vidjeti da je Hina dezinformirala javnost.

U saopćenju eskplicitno stoji sljedeće:  

"Predsjedavajući Komšić je istaknuo apsurdnu činjenicu, a to je da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu RS institucionalno negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima, Jevrejima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH".

Potpuno je netačan i neprofesionalan naslov Hine u kojem se iznosi tvrdnja da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio da Hrvatska negira genocid počinjen u NDH. 

U saopćenju stoji da se: "u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima, Jevrejima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH".

Profesionalnom i odgovornom novinaru ili uredniku ne treba posebno objašnjavati da javno i političko djelovanje pojedinaca ne reprezentira stav i odnos države Hrvatske prema navedenom pitanju, kako to Hina sugerira, pa prema tome, iznad pomenuta ocjena predsjedavajućeg Komšića ne može se dovoditi u vezu sa stavom države Republike Hrvatske prema genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima za vrijeme NDH, jer je u saopćenju eksplicitno naglašeno da "pojedinci (koji nisu država) negiraju zločin genocida nad Srbima, Romima, Jevrejima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH".

Stoga, naslov Hine jeste neprofesionalan i senzacionalistički.

Novinska agencija Republike Srpske (Srna) također, informirajući o istom saopćenju, u svojoj vijesti pod naslovom: "Komšić: Neprihvatljivo negiranje genocida", potpuno je, a iz profesionalno neobjašnjivih razloga, izostavila sljedeći dio saopćenja:  "ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima, Jevrejima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH", kraj citata.

Srna u svojoj vijesti selektivno informira javnost, putem isticanja sljedećeg:

-U saopćenju iz Predsjedništva BiH se navodi da je Komšić tokom susreta u New Yorku rekao da se u Republici Srpskoj "institucionalno negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju" - kraj citata.

Kabinet člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda smatra da je Srna selektivno prenijela saopćenje iz profesionalno neobjašnjivih, ali politički objašnjivih razloga. Iz istih onih neprofesionalnih razloga kako je to učinila i Hina.

Za razliku od nekih drugih kabineta, Kabinet člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda nema praksu demantirati izjave predsjednika Komšića. To ne činimo ni putem ovog saopćenja. Želimo jedino istaknuti da neprofesionalno, senzacionalističko i politički obojeno novinarstvo ne doprinosi suočavanju s genocidom i posljedicama genocida.

U tome smislu, Kabinet člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda poziva Hrvatsku informativnu agenciju i Novinsku agenciju Republike Srpske da učestvuju u UN-ovom projektu prevencije genocida, te obnove svoj profesionalni kredibilitet, jer uloga medija je veoma značajna u tom procesu.