1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Предсједништво БиХ и ОХР потписали Споразум о оснивању Уреда регистара Суда БиХ

Регистар омогућава ефикасно и независно правосуђе и за најтежа кривична дјела, као што су случајеви ратних злочина и организованог криминала
 Члан Предсједништва БиХ Сулејман Тихић и високи представник у БиХ Педи Eшдаун потписали су у Сарајеву у име међународне заједнице и колективног шефа државе Споразум о успостави Уреда регистара Одсјека I. за ратне злочине и Одсјека II. за организовани криминал, криминал у привреди и корупцију Кривичног и Апелационог одјељења Суда БиХ као и Посебног одјељења за ратне злочине, те Посебног одјељења за организовани криминал, криминал у привреди и корупцију Тужитељства БиХ.

Регистар омогућава ефикасно и независно правосуђе и за најтежа кривична дјела, као што су случајеви ратних злочина и организованог криминала. Њиме су створене протпоставке за прихватање уступљених предмета Хашког трибунала, чиме ћемо олакшати процесуирање неколико стотина случајева за које је Трибунал дао сагласност А реда, казао је Тихић.

Високи представник је истакнуо да су Суд БиХ и СИПА два кључна ступа на којима почива систем владавине права.

Такођер је нагласио да је успоставом Уреда регистара БиХ прва у регији успоставила капацитете за процесуирање и суђење ратним злочинцима, што доказује одлучност наше државе да се суочи с проблемом ратних злочина и сарађује с Хашким трибуналом те да ријеши проблем организованог криминала.

 фото галерија