Zaključci i odluke

Potpisan Sporazum o uspostavi Ureda registara Suda BiH

 Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić i visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown potpisali su u Sarajevu u ime međunarodne zajednice i kolektivnog šefa države Sporazum o uspostavi Ureda registara Odsjeka I. za ratne zločine i Odsjeka II. za organizovani kriminal, kriminal u privredi i korupciju Krivičnog i Apleacionog odjela Suda BiH kao i Posebnog odjela za ratne zločine, te Posebnog odjela za organizovani kriminal, kriminal u privredi i korupciju Tužiteljstva BiH.

Registar omogućava efikasno i nezavisno pravosuđe i za najteža krivična djela, kao što su slučajevi ratnih zločina i organizovanog kriminala. Njime su stvorene protpostavke za prihvatanje ustupljenih predmeta Haškog tribunala, čime ćemo olakšati procesuiranje nekoliko stotina slučajeva za koje je Tribunal dao saglasnost A reda, kazao je Tihić.

Visoki predstavnik je istakao da su Sud BiH i SIPA dva ključna stupa na kojima počiva sistem vladavine prava.

Također je naglasio da je uspostavom Ureda registara BiH prva u regiji uspostavila kapacitete za procesuiranje i suđenje ratnim zločincima, što dokazuje odlučnost naše države da se suoči s problemom ratnih zločina i sarađuje s Haškim tribunalom te da riješi problem organizovanog kriminala.