Sjednice Predsjedništva BiH

61. redovna sjednica Predsjedništva BiH

 Na 61. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, koja je održana 10. novembra 2004. godine u Sarajevu, donoseni su slijedeći zaključci: 

Predsjedništvo BiH ne prihvaća zahtjev g. Adnana Terzića o razrješenju s dužnosti  predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 

Predsjedništvo BiH podržava aktivnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara na donošenju ukupnoga paketa reformskih zakona koji BiH približavaju potpisivanju Sporazuma s Evropskom unijom u procesu pridruživanja i prilagođavanja, kao i zakona koji ubrzavaju ulazak BiH u Partnerstvo za mir i implementaciji razvojne strategije BiH. 

Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara da u procesu donošenja zakona osigura tiješnju saradnju s oba doma Parlamentarne skupštine BiH, uključujući intenzivniju saradnju i s skupštinskim tijelima, naročito nadležnim komisijama. 

Predsjedništvo BiH podržava preduzimanje mjera na unapređenju rada i učinkovitosti Vijeća ministara uključujući, u slučaju potrebe, i eventualnu rekonstrukciju sastava Vijeća ministara. 

***

Predsjedništvo BiH usvojilo je Platformu za razgovore članova Predsjedništva BiH s Predsjednikom Republike Grčke, u Sarajevu, 16. novembra 2004. godine

***

Odgođeno je održavanje sjednice Međudržavnog vijeća za saradnju između BiH i Republike Hrvatske koja je zakazana za 19. ovog mjeseca u Sarajevu, uz obostrani dogovor, u svrhu temeljitijih priprema tema o kojima je trebalo raspravljati na sjednici MDV-a. 

Traži se od Vijeća ministara da intenzivira aktivnosti na realizaciji zaključaka s 9. sjednice Međudržavnog vijeća za saradnju između BiH i Republike Hrvatske, da u saradnji s entitetskim vladama kandidira i druga pitanja od značaja za sjednicu Međudržavnog vijeća. 

Traži se od Ministarstva vanjskih poslova da u kontaktu s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Hrvatske predloži novi datum održavanja Vijeća. 

*** 

Gosp. Borislav Paravac, predsjedavajući Predsjedništva BiH, predvodiće delegaciju BiH na Regionalnom summitu međureligijski i međuetnički dijalog kao faktor stabilnosti i napretka u Jugoistočnoj Europi u Tirani, 09. i 10. decembra 2004. godine. 

***

Predsjedništvo BiH utvrdilo je tekst pisma koje će koje će uputiti Glavnom sekretaru NATO-a i Visokom predstavniku za vanjsku politiku EU u vezi sa transferom vojne misije SFOR-a u misiju EUFOR-a i NATO-a.