Govori

Govor dr.sc. Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskoga naroda, na svečanosti povodom Dana državnosti BiH

24.11.2004

 Vaše ekscelencije,

dame i gospodo,

dragi prijatelji, 

Zadovoljstvo mi je srdačno Vas pozdraviti u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao i svoje osobno ime. Iskreno vam zahvaljujem što ste svojom nazočnošću uveličali proslavu Dana državnosti Bosne i Hercegovine. 

Bosna i Hercegovina je tijekom svoje burne prošlosti prolazila kroz mnoge kušnje, najčešće prouzročene  globalnim događanjima, kušnje i povijesna zbivanja koja su je ranjavala, usavršavala, mijenjala i dopunjavala, ali je uvijek uspijevala opstati, opstati sa svojom temeljnom značajkom - afirmiranjem zajedničkoga života usprkos različitostima. To će, uz toleranciju i međusobno uvažavanje, uz poznavanje drugoga i drukčijega, biti i temeljnom odrednicom naše budućnosti. 

Svojom unutarnjom strukturom, svojim povijesnim, političkim, kulturnim, vjerskim i nacionalnim različitostima, a istodobno zajedničkim suživotom, Bosna i Hercegovina treba biti formula kojoj sve više i dublje teži moderna Europa. 

Spremni smo liječiti posljedice naše, često tragične, prošlosti, i to na načelima moderne Europe. Antifašizam, borba protiv terorizma, organiziranoga kriminala, korupcije i trgovine ljudima i nadalje ostaju naša primarna zadaća, ali na unutarnjem planu moramo uložiti dodatne napore za povratak izbjeglica, zaštitu privatne imovine i vraćanje dostojanstva obespravljenim građanima. Moramo uvažavati naše različitosti, stalno razgovarati i utemeljiti međusobno povjerenje. Ono što posebno želim naglasiti jest da smo mi već uradili značajan dio posla u procesu nužnih reformi, stvorili ozračje za promjene koje već činimo i na taj način otvorili prozore bosanskohercegovačke budućnosti te vjerujemo da ćemo uskoro širom otvoriti i vrata za bolje sutra svih naroda i svih građana Bosne i Hercegovine - koji to konačno i zaslužuju.

Prošlost, dakle, ne trebamo zaboraviti, naprotiv, iz nje moramo učiti, ali u ovom vremenu sve snage trebamo usmjeriti ka našoj budućnosti, ka stvaranju uvjeta u kojima će se i naši građani jednog dana radovati življenju na ovim prostorima. A uvjeren sam da i Vi dijelite moje mišljenje kako mi to zajedno možemo i ostvariti. 

Dame i gospodo, 

Danas možemo s ponosom reći - u Bosni i Hercegovini postoji konsenzus oko najvažnijeg pitanja, a to je put naše budućnosti, put ka europskim integracijama. Put ka potpunom afirmiranju i ostvarenju pravne države i vladavine prava. Taj projekt uživa nepodijeljenu potporu ne samo trenutačne vlasti, nego i oporbe, a ono što bi nas trebalo radovati i dodatno motivirati jest da bezrezervnu potporu euroatlanskim integracijama daju pripadnici svih triju konstitutivnih naroda, kao i svi građani Bosne i Hercegovine. 

Bosna i Hercegovina danas uživa potporu međunarodne zajednice, ali taj se odnos iz dana u dan polako mijenja – iz starateljskoga on prelazi u partnerski. Naša zemlja,  nažalost,  još djelomice ne izvršava  međunarodne obveze, poglavito glede suradnje s Međunarodnim sudom u Den Haagu. Nadamo se da ćemo  uskoro, kad ispunimo dodatne uvjete za pregovore o pripajanju Europskoj zajednici, postići takve rezultate, poglavito u području gospodarstva, koji će se vidno odraziti i na kvalitetu življenja naših građana. 

Jednostavno, mi očekujemo i učinit ćemo sve da ostvarimo gospodarski razvitak koji bi omogućio iskorištavanje naših prirodnih i ljudskih resursa, povećao zaposlenost, smanjio uvoz i gospodarsku inferiornost koju danas imamo. Za takav preobražaj vjerujem da ćemo imati snage i volje – jer intenzivno provodimo potrebne reforme, moderniziramo vojsku, policiju, carinu, financijske tokove, počinjemo gradnju autoceste, što će nam omogućiti da u većem obujmu aktiviramo naše gospodarske potencijale: drvnoga, metalnog, kemijskog, energetskoga i turističkog gospodarstva.

I među ljudima na vlasti nastala je neumoljiva selekcija - na one koji jesu za reforme i njih i svakodnevno provode,  i na one koji žele i nadalje živjeti na tragičnim rezultatima prošlosti i na svaki način ometati napredak Bosne i Hercegovine kao europske zemlje. 

Kad je riječ o političkom konsenzusu glede zajedničke budućnosti moram kazati da tu imamo velik problem a to je da jedan dio najviših dužnosnika glasno govori jedno, a potajno radi sasvim suprotno. Kod nas je i dalje jak izvaninstitucionalni utjecaj pojedinaca kojima ne odgovara normalizacija odnosa. U rješavanju ovoga ozbiljnog problema mi očekujemo razumijevanje i potporu, ali i energičnu intervenciju međunarodne zajednice u cjelini. 

Na koncu, ekscelencije, dame i gospodo, dopustite mi jednu osobnu impresiju.

Učinimo napredak, ostvarimo rezultate o kojima sam govorio, pa ćemo se lakše dogovoriti i razumjeti kako oko Dana državnosti, tako i oko drugih državnih praznika. To je put da Dan državnosti svi ne samo uvažavaju, nego mu se i istinski raduju. Nadam se da ćemo ispuniti tu svoju obvezu prema našoj zemlji i prema naraštajima koji dolaze. Mi to možemo, a najvažnije je  da to i želimo! 

                                      Hvala i živjeli!