Govori

Obraćanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Željka Komšića na konstitutivnoj sjednici 10. novembra 2010. godine

10.11.2010

Obraćam vam se s osjećajem duboke časti, ponosa i odgovornosti prema visokoj dužnosti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, a koju sam upravo preuzeo drugi put u uslovima koji su složeniji nego u prethodnom periodu, što, istovremeno, mene ali sve nas upućuje na to da su zadaci i teži i izazovniji nego u protekle četiri godine.
Poštovani građani Bosne i Hercegovine,

kolege izabrani članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine,

gospodine Radmanoviću, gospodine Izetbegoviću,

poštovani gospodine Silajdžiću,

ekselencije i eminencije,

dame i gospodo,

dragi prijatelji!

Obraćam vam se s osjećajem duboke časti, ponosa i odgovornosti prema visokoj dužnosti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, a koju sam upravo preuzeo drugi put u uslovima koji su složeniji  nego u prethodnom periodu, što, istovremeno, mene ali sve nas upućuje na to da su zadaci i teži i izazovniji nego u protekle četiri godine.

Siguran sam da svi dijelimo uvjerenje kako BiH  mora biti demokratska, napredna evropska  država, država vladavine prava i tolerancije, zemlja u kojoj niko neće biti diskriminisan ni po vjerskom niti po nacionalnom  ili drugom opredjeljenju, u kojoj će svi građani biti  jednakopravni na svakom djeliću teritorije BiH. Zato i ovom prilikom preuzimam obavezu da ću i u narednom periodu ustrajati na istim načelima i zauzimati se za iste ciljeve.

Nismo tu da opisujemo prošlost i sadašnjost, nego da se borimo za bolju budućnost ove zemlje ali se ipak moram, vrlo kratko, osvrnuti na protekle četiri godine u kojima sam obavljao ovu dužnost.

Na međunarodnom planu država BiH je postigla određene uspjehe. Posebno se tu moramo podsjetiti članstva u VSUN-u, prijema u Akcioni plan članstva u NATO, potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te konačno, od prije neki dan, ukidanja viznog režima za građane BiH za zemlje Šengena.

Međutim, moramo biti iskreni i reći da je malo ko u ovoj zemlji bio zadovoljan protekle četiri godine. Pošto pripadam generaciji uništene mladosti ove zemlje, može mi se i prigovoriti da sam subjektivan ali je meni, i čini mi se velikoj većini naših građana, važan svaki dan, mjesec a kamoli godina.

Iskreno govoreći ekonomska i finansijska kriza i neimaština svakim danom sve više pogađaju i uništavaju kvalitet života i život svakog građanina BiH.

Takvo beznađe, besperspektivnost nije zaslužio niti jedan građanin ove zemlje. To ne može i ne smije biti budućnost naše djece!

To se mora promijeniti, a to očekuju i svi građani ove zemlje, i to očekuju od nas, nas kojima su dali svoje povjerenje i glas.

Mi smo jako mala država, malo nas je, malo nas je po evropskim, a pogotovo po svjetskim mjerilima.

Isprazne dnevnopolitičke fraze, lažna obećanja, odnosno politika bez morala i poštovanja osnovnih etičkih vrijednosti i bez vođenja računa o običnom čovjeku, dalje podjele po bilo kojem osnovu, ova zemlja ne zaslužuje i ne može više podnijeti. 

Mi sigurno imamo znanja i entuzijazma, potrebno nam je malo više dobre volje, više međusobnog poštovanja, razumijevanja, povjerenja i uvažavanja, jer onda nećemo imati tako težak posao pred nama i lakše ćemo se približiti našem cilju.

Taj cilj se zove BiH u kojoj će se živjeti dostojno ljudskom biću, BiH u kojoj će se moći živjeti od svog rada i rezultata rada, BiH u kojoj će se biti važno i znanje, stručnost, kvalifikovanost, a ne podobnost, kriminal, korupcija i neznanje.

Dragi građani!

Vama obećavam da ću i u naredne četiri godine ustrajati na istim načelima i zauzimati se da BiH bude demokratska država svih svojih građana, i to ravnopravnih građana i naroda, to je bio i ostao moj najviši cilj.

Sa jednakim žarom i odgovornošću boriti za svakoga od vas, bilo da je riječ o Hrvatu, ali i o Bošnjaku, Srbinu, Jevreju, Romu, kao i za svakog drugog građanina  BiH, jer za mene ste svi vi moji, moji Bosanci i Hercegovci. Ja vas i ne mogu i ne želim dijeliti.

Podrazumijeva se da ću se nastaviti zalagati za postojanost i punu ravnopravnost hrvatskog naroda i njegov ravnopravni ustavopravni položaj u BiH.

Neću štedjeti napora u naredne četiri godine radeći za dobrobit i prosperitet naše BiH, koju samo zajedno možemo učiniti boljom i uspješnijom. Našim susjedima želim poručiti da ću se nastaviti odlučno zalagati za ukupnu normalizaciju odnosa i dobrosusjedsku saradnju, štiteći interese BiH, njenih naroda i građana, poštujući principe ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nemiješanja  u unutrašnje poslove drugih.

Očekujem od susjeda da napokon uvažavaju iste principe prema BiH i da na tim osnovama gradimo drugačije, bolje, odnose među našim zemljama.

Prošlost nam je crna, teška, krvava, ali nemojmo dopustiti takvoj prošlosti da nam onemogućuje put u budućnost. To, svakako, ne znači da je trebamo zaboraviti, ona je takva kakva je, ne smijemo je krivotvoriti i zloupotrebljavati, ali izvlačeći prave historijske i životne lekcije iz nje mi možemo stvoriti iskrene osnove za ponovnu izgradnju čvrstih mostova koji neće popustiti pod izazovima ovog vijeka.

Našim prijateljima u Evropi, Americi i drugdje u svijetu želim toplo zahvaliti na pomoći koju su pružili BiH. Naša zemlja ima potrebu za njihovom daljom podrškom jer trebamo dovršiti stabilizaciju, izgraditi efikasnije institucije i ubrzati pridruživanje BiH NATO-u i EU.

Svjesni smo da je najveći dio posla na nama, na legitimno izabranim predstavnicima građana i konstitutivnih naroda, na opredijeljenosti i  volji  da ubrzano gradimo BiH  kao demokratsku evropsku državu koja je  sposobna  da brine i gradi bolju budućnost za sve koji žive u njoj.

U vođenju vanjske politike naše zemlje zalagat ću se da se odluke donose zajednički, da se osavremene osnove za vođenje vanjske politike i na bolji način zakonom urede vanjski poslovi, da naša diplomatija i ukupno vanjska služba bude u funkciji interesa države kao cjeline, a ne pojedinih segmenata BiH, da afirmiše našu zemlju u svijetu, kao što je to već postignuto nestalnim članstvom u VSUN-u,  učešćem u misijama održavanje mira u kriznim žarištima i uspostavom diplomatskih odnosa sa ogromnom većinom država članica UN. 

Također je od prioritetnog značaja izgradnja naših institucija i njenih kapaciteta za pregovarački proces našeg priključenja NATO-u i EU.

Na kraju, obećavam da se u obavljanju dužnosti člana Predsjedništva BiH, kao niti do sada, nikada neću rukovoditi interesima dnevne politike ili uskostranačkim interesima!

Ova funkcija me obavezuje da je jedini interes koji ću zastupati i slijediti interes naše domovine i države Bosne i Hercegovine, te svih njenih građana i naroda.

Hvala vam.

Foto galerija