Govori

Obraćanje člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragana Čovića na prijemu povodom Dana državnosti BiH, Sarajevo, 24. novembar 2014. godine

24.11.2014

Uvažene dame i gospodo, poštovani gosti, dragi prijatelji! Želim vam uz pozdrave poželjeti dobrodošlicu u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Večeras smo se već tradicionalno okupili kako bismo pokazali privrženost Bosni i Hercegovini, što je posebno važno u ovim vremenima svekolikih iskušenja koja stoje ispred nas.
Mnoge stvari u našoj domovini nisu jednoznačno riješene, a svakako ne na način da bismo se svi jednako dobro ovdje osjećali. Pa i današnji historijski dan se ne obilježava na čitavom prostoru BiH. Vjerujem da ne smije biti prezahtjevno zakonom urediti obilježavanje državnih i vjerskih blagdana u BiH.

Siguran sam da nas upravo današnji dan i njegovo obilježavanje snažno podsjeća na to što je duh BiH, kako je ona i bošnjačka i hrvatska i srpska. Zato, naša predanost treba biti prije svega, kako ustavno i institucionalno, tako i na svaki drugi način, osigurati jednakopravnost bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, kao konstitutivnih, te svih građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici tri konstitutivna naroda.

Kada to stvarno budemo zagovarali, siguran sam da ćemo se moći rasteretiti prošlosti i ostaviti je historičarima. To je preduslov da se relaksirano okrenemo onome što je budućnost BiH.

Naš evroatlanski put nije upitan kada su institucije EU i NATO-a u pitanju, moramo razumjeti da nije do njih nego do nas i našeg iskrenog opredjeljenja.

Danas se u BiH živi izuzetno teško i vjerujem da su ovakvi datumi prilika za preuzimanje obaveza, kako se svi do kraja moramo predati izgradnji društva ekonomske, socijalne i političke stabilnosti i ugode za življenje.

Kako ovaj dan obilježavamo netom nakon održanih Općih izbora, kada su svi naši narodi i građani imali priliku birati po svojim uvjerenjima, podstičem vas da zajedno gradimo pozitivnu, afirmativnu atmosferu u našoj Bosni i Hercegovini. Kako bismo vratili osmijeh na lice naših ljudi koji su odavno izgubili vjeru u bolje sutra.

Samo tako se zajedno možemo veseliti svakom novom danu naše domovine Bosne i Hercegovine.

Svako vam dobro!

Živjeli!

8 FOTO GALERIJA