Govori

Obraćanje dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na prijemu povodom obilјežavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH

1.3.2015

Obilјežavajući danas naš dan, mi već dugo vremena s ovih govornica govorimo kako se on ne obilјežava na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine. To govorimo sa žalјenjem. Ali još uvijek ne činimo puno da razumijemo jedni druge u duhu referendumskog pitanja postavlјenog 29. februara i 1. marta 1992. godine.
Uvaženi uzvanici,

poštovane dame i gospodo,

svi predstavnici društvenog, političkog, ekonomskog, obrazovnog, naučnog, duhovnog i medijskog života u Bosni i Hercegovini,

vaše ekselencije i eminencije,

dobro došli.

Dragi prijatelјi,

meni čini posebno zadovolјstvo da vas u ime Predsjedništva BiH i, naravno, svoje lično ime, mogu pozdraviti povodom našeg Dana nezavisnosti.

Naravno da bismo kolega Izetbegović i ja bili sretniji da se povodom današnjeg svečanog dana možemo prisjetiti svečanih trenutaka prije dvadeset i tri godine, govoriti o našim uspjesima u poslјednje dvadeset i tri godine i iznijeti vam planove za našu budućnost.

Nažalost, naša realnost nas još uvijek drži značajno u prošlosti, tako da smo još uvijek više okrenuti na te dane od prije dvdesetak godina, nego na našu budućnost.

Obilјežavajući danas naš dan, mi već dugo vremena s ovih govornica govorimo kako se on ne obilјežava na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine. To govorimo sa žalјenjem. Ali još uvijek ne činimo puno da razumijemo jedni druge u duhu referendumskog pitanja postavlјenog 29. februara i 1. marta 1992. godine. To pitanje bi trebalo biti odraz duha Bosne i Hercegovine i bojim se da smo još uvijek na tragu različitosti, a nikako na traženju onog što može biti bogatstvo Bosne i Hercegovine. Siguran sam da ovo Predsjedništvo gdje se danas nalazimo, želi činiti sve, a to je već s punim naznakama u prva tri ili četiri mjeseca zajedničkog rada ukazalo i zajedničkom izjavom o našem evropskom odnosno evroatlanskom putu, da Bosnu i Hercegovinu povedemo u jedno novo vrijeme.

Nagomilani socijalni, ekonomski i svi drugi problemi koji nas danas na neki način obilјežavaju su prioritet našeg djelovanja i ja sam duboko uvjeren da četiri godine ispred nas možemo obilјežiti na jedan drugačiji način od aktuelnog trenutka u kojem se danas nalazimo.

Siguran sam da naše opredjelјenje da u ovom mandatnom periodu od četiri godine, uz sve probleme kojima smo još uvijek izloženi, možemo dobiti kandidatski status za Evropsku uniju, možemo pristupiti MAP-u, Partnerstvu za mir, možemo početi rješavati ozbilјne probleme malog običnog čovjeka u Bosni i Hercegovini.

Kada smo se dogovarali šta reći večeras vama, ovako brojno okuplјenim povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, imali smo na umu da bismo do ovog trenutka mogli reći da smo uspostavili izvršnu i zakonodavnu vlast na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. Nažalost, još se pomalo bavimo sami sobom, ali sam uvjeren da ćemo već iduće sedmice, ili do kraja iduće sedmice, imati izvršnu vlast na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, i na nivou Entiteta – Vlada Federacije BiH i Vijeća ministara BiH do 11. marta. Pred nama je vrijeme iskušenja i zbog toga sve vas, koji Bosnu i Hercegovinu doživlјavate kao svoju domovinu, pozivam da nam budete partneri ove četiri godine, vas ekselencije koji nam dolazite iz čitavog svijeta da pratite ono što se dešava u Bosni i Hercegovini i također da nam pomognete da stabiliziramo ekonomske i socijalne tokove u ovoj godini, da se iduće godine okrenemo do kraja evropskom putu, a da možda 2017. ili 2018. godine reorganizujemo do kraja Bosnu i Hercegovinu kako bi zaista bila upravlјiva, održiva, kako bi se u njoj lakše komuniciralo, kako se ne bismo bavili prošlošću kako se danas bavimo.

Ja vjerujem u bolјu budućnost za našu djecu koja žive u Bosni i Hercegovini, vjerujem da se iz Bosne i Hercegovine neće odlaziti kao što se odlazilo dosad, vjerujem da oni koji su protjerani iz Bosne i Hercegovine, oni koji su otišli iz Bosne i Hercegovine, jer tu nisu vidjeli svoju budućnost, da će doći vrijeme da se vraćaju u našu Bosnu i Hercegovinu. Molim vas, na tom nam putu pomozite.

I naravno, radujem se danu kad će neko ko vas bude pozdravlјao u ove dane, sa ove govornice, moći reći: „Čestitam vam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine“, a da budemo svi zajedno okuplјeni za stolom.

Svako vam dobro i živjeli!

9 FOTO GALERIJA