Govori

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića povodom božićnog prijema

21.12.2017

Dame i gospodo, uvažene zvanice, vaše ekscelencije, vaše eminencije, na osobit način uzoriti oče Kardinale, oče Nuncije, poštovani kolega Ivaniću, svi vi dragi prijatelji koji ste večeras ovdje okupljeni donijeli ljudsku toplinu, dobrotu i ljubav u ovaj naš dom. Od srca vas pozdravljam i želim dobrodošlicu u svoje ime i svih nosilaca izvršne, zakonodavne, pravosudne i političke vlasti hrvatskog naroda u BiH.

Predblagdanska radost nas je iznova okupila i dala nam prigodu da kroz nesvakidašnje pozitivnu atmosferu Božića promotrimo životnu svakodnevnicu i pošaljemo bratsku poruku dobrote svima onima koji to od nas očekuju.

Ohrabruje nas snaga zajedništva koju svojom brojnošću večeras, možemo poslati svima onima koje u ovo predbožićno vrijeme žele čuti podsticaj za rješenje svih životnih kušnji kojima smo izloženi.

A nikad kao u ovo vrijeme kada slavimo dolazak Malog Isusa nismo upućeni jedni na druge. Božić jeste ljubav kojom se poziva na:

-          hrabrost da darujemo drugom ono što želimo sebi i darujemo sebe za drugoga;

-          hrabrost da prihvatimo drugog i drukčijeg u punoj različitosti;

-          hrabrost prihvaćanja našeg životnog poslanja, istog onog koje su imali naši roditelji kada su nam poklonili život;

-          hrabrost da ostajući u svojoj domovini preuzmemo odgovornost i zajedno gradimo bolje sutra;

-          hrabrost u traženju vjere i nade, da imamo snage istrajati u svome naumu o boljoj budućnosti;

-          hrabrost da se oslobodimo predrasuda i tokom čitave godine gradimo atmosferu kakvu imamo večeras i u ovo blagdansko vrijeme.

Dragi prijatelji,

ova naša domovina Bosna i Hercegovina neće sama od sebe postati bolja, pravednija, organizovanija, razvijenija, evropski integriranija, to samo mi možemo osigurati.

Ova naša domovina neće sama od sebe postati tolerantnija prema svim različitostima koje je prožimaju, neće se sama od sebe osloboditi ožiljaka rata i ratne boli koji se posebno ovih dana ponovo proživljava, mi smo pozvani da to napravimo.

Ova naša domovina neće sama od sebe osigurati unutrašnju jednakost tri konstitutivna naroda koja je čine, niti će sama od sebe osigurati ponos svakom od predstavnika naroda da biraju svoje legitimne predstavnike, to ponovno samo mi možemo i moramo učiniti.

Kada sagledamo koliko u suštini malo trebamo jedni za druge učiniti, s pravom se pitamo zašto to ne učinimo kako bismo se otrgnuli iz užasa i opterećenja prošlosti i okrenuli budućnosti.

Okrenimo se oko sebe, sve je više područja u svijetu izloženo ratnim prijetnjama, s nevjericom gledamo na ratne strahote i nove sigurnosne prijetnje. Slušamo o najužasnijim zločinima u ime vjere, nacije, boje kože i drugih umišljenih različitosti. Najveću cijenu uvijek plaćaju najslabiji.

Pogled na patnje koje u ovo blagdansko vrijeme osjećaju mnogi širom svijeta, neka nama budu opomena i podsticaj da se okrenemo drukčijoj budućnosti.

Želim nam svima, dragi prijatelji, da atmosfera Božića iz nas izbaci najrazličitije međusobne strahove, a istovremeno ljubavlju Malog Isusa obdari nas spomenutim hrabrostima kojima ćemo svoju domovinu učiniti ljepšim mjestom za život.

Neka dragi veliki Bog učini da tako i bude.

Sretan vam Božić i Nova 2018. godina.

Živjeli.

7 FOTO GALERIJA