Govori

Obraćanje novoizabranog srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 20.11.2018. godine

20.11.2018

Uvaženi članovi Predsjedništva, uvaženi dosadašnji članovi Predsjedništva, predstavnici zajedničkih istitucija vlasti na nivou BiH, predstavnici entitetskih vlasti, predsjedniče Narodne skupštine, predsjedniče Republike Srpske, pripadnici Vlade, vaše ekselencije, vaše eminencije, posebna mi je čast da danas ovdje, u društvu mojih kolega preuzmem dužnost člana Predsjedništva BiH.

Nakon općih izbora na kojima sam dobio više od  370.000 glasova kao potvrdu mog izbora, što govori o tome na koji način i kako ću djelovati, moja osnovna, odnosno matična baza jeste Republika Srpska. Dolazim za člana Predsjedništva kao predstavnik Republike Srpske i srpskog naroda i borit ću se da zajedno s drugim članovima Predsjedništva u Predsjedništvu BiH, u skladu s Ustavom, vratim položaj i dimenziju koju imaju po Ustavu. Nije mi namjera da ovdje bilo kome činim bilo kakvu štetu ili da bilo šta učinim što bi spriječilo bilo kog Hrvata, Bošnjaka ili pak bilo koju organizacijsku jedinicu, kanton, općinu na prostoru Federacije, pa i samu Federaciju, u bilo kom razvojnom projektu.

Želim da napravimo saradnju koja može da se pokaže kao djelotvorna. Davno smo se odmakli od vremena zbog čega smo ratovali. Ovo je ozbiljna prilika da danas napravimo iskorak dalje i pokušamo da napravimo društvo koje bi moglo da egzistira vođeno demokratski izabranim predstavnicima naroda, na demokratskim izborima koji se ponavljaju već više puta u samoj BiH. Moja politika će se zasnivati na isključivo poštivanju Ustava, onoga kako je napisano u Dejtonskom mirovnom sporazumu, onako kako sam i ovdje prihvatio da se zaklinjem, upravo u Ustavu i Dejtonskom okvirnom mirovnom sporazumu. Naravno, mnogi ovdje znaju da ja imam dosta primjedbi na ono kako je radio visoki predstavnik i kako je derogirao Ustav i politički sistem u BiH. Smatram da ćemo morati ponovo obaviti raspravu o mnogim pitanjima i na taj način pokazati svoju sposobnost da napravimo nove kompromise.

Rješenja koja su donesena prije 15 - 20 godina možda su i odgovarala tom vremenu, ali rješenja koja mi danas moramo da usvojimo moraju da odgovaraju ovom vremenu. Zalagat ću se da se ukine visoki predstavnik u BiH i to što je prije moguće. Mislim da uloga visokog predstavnika u kontinuitetu nije bila u interesu dugoročne stabilnosti i razvoja BiH. Mnoge odluke koje su donesene, a njih je bilo više od 540, sadržavale su nametnute zakone, na koje visoki predstavnik nije imao pravo i intervenciju na ustav entiteta na koju visoki predstavnik nije imao pravo. Visoki predstavnik je uveden u BiH Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, koji su potpisale Republika Srpska, FBiH, BiH, Srbija i Hrvatska. Po tom aneksu, on može samo da implementira civilne dijelove Sporazuma, ali vidjeli smo u prošlosti da je to bilo izvan toga.

Mislim da ćemo imati dovoljno u sebi želje i volje da napravimo najbolje i ja to hoću. Rekao sam već da ne želim da napravim nijedan loš potez prema Bošnjacima ili Federaciji ili Hrvatima i njihovim kantonima, ali isto tako, tražim adekvatan tretman Republike Srpske koju predstavljam ovdje i srpskog naroda, gdje se god on nalazio.

Naša politika, politika Republike Srpske, koja je općepoznata, bit će moja politika. Ja sam ovdje kao predstavnik Republike Srpske i srpskog naroda, da provodim politike u vezi s vojnom neutralnošću  i da odbacim bilo kakve procese koje će ići za tim da se BiH usmjeri na ono što nije interes Republike Srpske i njenog naroda.

Mislim da će biti potrebno da zajedno radimo na tome, da se više razumijevamo i više uvažavamo.

U svakom slučaju, elementi za to, u vezi s vojnom neutralnošću, su dio političkog konsenzusa svih, i vlasti i opozicije u Republici Srpskoj, i veoma ću ponosno provoditi politiku koja ima uspješan, sveobuhvatan konsenzus po tom pitanju. Naravno, ja ne isključujem mogućnost i imam potrebu da kažem da Evropska unija treba da bude cilj BiH. Zato ću zajedno sa svojim kolegama već na prvoj narednoj sjednici zatražiti da EU i njene strukture, bez obzira što to možda djeluje naivno, što je prije moguće, to znači odmah, da BiH dobije status kandidata kako bi napravili novu dinamiku.

I to neće biti samo na našu štetu. Mi ćemo svoje opredjeljenje iskazati izjavama, ali isto tako želimo da vidimo opredjeljenje Evrope. Evropa koja je ovdje bitno modelirala politički sistem, uspjeh i neuspjeh BiH, sad će biti u prilici, nije ovo nikakvo uvjetovanje, ja savršeno dobro znam da ne mogu, ali u svakom slučaju mislim da bi bilo razumno da što prije dođemo do statusa kandidata i da u okviru toga razvijemo naše potencijale i da BiH dobije jednu novu dinamiku.

Sarađivat ćemo sa svim važnijim faktorima. BiH kao članica multilateralnih i drugih organizacija nastavit će da djeluje u skladu s vlastitim interesima.

Učinit ću sve da naši odnosi s EU budu dobri, da naši odnosi sa SAD-om budu dobri. Mi podržavamo politiku američkog predsjednika koji ide za tim da se ne miješa u unutrašnje stvari drugih zemalja. Volio bih to još da vidim na terenu i zalagat ću se jer sam veoma dobro čuo da je to tako.

Isto tako, ne trebam i neću da krijem da je moja saradnja na dosadašnjoj funkciji s Ruskom Federacijom bila veoma uspješna i ja od te saradnje, naravno, neću odustati. 

Mislim da je veoma važno, isto tako, da s Kinom imamo sveoubuhvatnu saradnju koja će pospješiti naše investicije i naš razvoj.

Želim da razgovaram i da budem, zajedno s mojim kolegama, predstavnik BiH i na drugim mjestima, na bilateralnim i multilateralnim susretima i na mjestima gdje se raspravlja o tim pitanjima.

Nisam spreman da kapacitet dobijen na izborima, tj. 372.000 glasova, prepustim bilo kome drugom i zato neće dozvoliti da se u mom kabinetu kreiraju odluke koje bi nametao neko sa strane. Bit ću veoma zadovoljan ako mandat završimo činjenicom da možemo da kažemo da smo uradili nešto dobro za sve ljude i narode u BiH, a da smo to učinili svojim snagama. Moje zalaganje će biti, isto tako, veoma uporno i vjerujem, veoma vidljivo, u tome da iz Ustavnog suda BiH odu strane sudije. Mi moramo sudsku vlast vratiti narodima u BiH, kako je predviđeno Ustavom. Moramo konstatirati da je reforma pravosuđa koju je proveo OHR ranije bila potpuno neuspješna, da je producirala značajan stepen korupcije i da je producirala jedno nefunkcioniranje i otuđeni centar moći u BiH izvan volje naroda koji je birao političke predstavnike, smatrajući ili stavljajući nas u poziciju da poštujemo nezavisnost pravosuđa, koje je opet bilo zavisno od međunarodnih institucija.

Sve će to naravno biti teško ostvarljivo. Nemam iluziju o tome sada. Za razliku od dosadašnje funkcije, gdje sam vršio funkciju predsjednika Republike Srpske, sada ću morati i hoću sa svojim kolegama da zajedno razmatramo i donosimo određene odluke i vjerujem da ćemo to moći. Ne bih prihvatio ovu dužnost da u to ne vjerujem. 

Ukoliko BiH ne bude pokazala novu dimenziju i novi zamah, ja ne vidim svoje mjesto ovdje. Nisam došao da se slikam, primam plaću, nisam došao ovdje da putujem po svijetu, sve sam to probao, sve sam to vidio. Ja hoću ovdje da napravimo jedan dogovor uz puno uvažavanje, prije svega, dva entiteta, tri naroda, zajedničkih institucija BiH i svih građana u BiH.

Hvala. 

21 FOTO GALERIJA