Govori

Obraćanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića na manifestaciji Odbrana BiH - Igman 2021.

4.8.2021

Poštovani borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, uvažena rodbino šehida i poginulih boraca, predstavnici boračkih udruženja, poštovano rukovodstvo Fonda memorijala Kantona Sarajevo, članovi Organizacionog odbora manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2021.“, ekselencije, poštovani prisutni,

Prije ostalog, dozvolite mi da izrazim zahvalnost rukovodstvu Fonda memorijala Kantona Sarajevo i članovima Organizacionog odbora manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2021.“ na organizaciji današnje akademije, ali i naporima da ispune svoju misiju, djelujući kao vjerodostojan baštinik tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. - 1995. Posebna je čast biti pokroviteljem ove manifestacije.

Dragi prijatelji,

U ovome danu prisjećamo se jedne od najvažnijih bitaka za odbranu Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Bitke na Igmanu. Jedne od najvećih vojnih pobjeda koju su izborili heroji Armije Republike Bosne i Hercegovine. To čudo napravili su naši hrabri vojnici i oficiri, ali i naša politika predvođena ratnim Predsjedništvom Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnim komandantom Alijom Izetbegovićem, zasnovana na pravednim ciljevima i univerzalnim civilizacijskim vrijednostima, oplemenjena i ojačana bosanskom duhovnošću. 

Igman je možda i najvjernija slika našeg otpora. Bili smo napadnuti sa svih strana, agresor je bio uvjeren da je slamanje našeg otpora pitanje vremena. Ali nismo se predali, nismo odustali. Borci Armije Republike Bosne i Hercegovine pružili su neočekivan otpor. Mimo svih očekivanja i vojne logike, taj otpor je nakon pobjede na Igmanu stalno jačao. Armija je potom izrasla u nadmoćnu i pobjedničku vojnu silu. Odbranili smo i sačuvali svoju domovinu, obnovili njenu državnost, izborili se za mir bez kojeg, makar i nepravednog, nije moglo biti izgradnje i obnove. 

Ovo želim posebno da naglasim: Ta borba bila je časna. U sukobu koji nam je bio nametnut imali smo snage ne samo da se odbranimo, nego i da obuzdamo mržnju. Tu leži osnovna razlika između vas i agresora. Oni su htjeli jednonacionalnost i jednoumlje, a vi ste izborili demokratiju i multietničnost. Mogućnost da ljudi različitih vjera i nacija i dalje žive zajedno. Odbranili ste ideju i biće Bosne i Hercegovine. To je vaša lična karta, svakoga od vas, i na nju možete i trebate biti ponosni. 

Poštovani borci Armije Republike Bosne i Hercegovine,

Dvadeset i osam godina poslije, živimo u vremenu teških političkih i ekonomskih reformi koje moramo napraviti na našem putu ka Evropskoj uniji i NATO-u. Nekada se učini da u mukotrpnoj političkoj svakodnevnici, u teškim političkim naporima koje poduzimamo, pod silinom obaveza i pritisaka kojima smo izloženi, zaboravljamo kako je bio skûp svaki komadić Bosne i Hercegovine koji ste odbranili.

Ali nećemo se umoriti, budite uvjereni, nećemo pristati na zaborav. Zbog svakog borca Armije Republike Bosne i Hercegovine kojeg smo izgubili. Zbog svake nevine žrtve koja je pala. Mi nemamo pravo na zaborav niti na popustljivost koja može voditi relativizaciji istine o našoj borbi.

Nećemo i ne možemo zaboraviti naše očeve, braću i sinove koji su položili svoje živote za slobodu koju mi danas imamo, za domovinu koju unapređujemo i u kojoj više ne smije biti mjesta za neizvjesnost i ponavljanje patnji kroz koje smo prošli.

Na nama i generacijama koje dolaze je obaveza da čuvamo istinu o vašoj pravednoj borbi i da ne dozvolimo da ta istina namjernim izvrtanjem historijskih činjenica ikada bude ugrožena.

Dragi prijatelji,

Nažalost, i dalje ima onih koji drsko atakiraju na suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, dovode u pitanje njenu održivost, prijete podjelama, podrivaju njene institucije i međunarodni subjektivitet, pokušavaju da ponište napredak koji smo zajedničkim naporima mukotrpno postigli.

Ideološki i politički sljedbenici onih koji su glavni organizatori genocida ometaju naš napredak ka postizanju pune stabilnosti, prosperiteta i članstva u Evropskoj uniji i NATO-u.

Tu posebno treba istaknuti sve učestalije i agresivnije negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca te njihovo sramno nagrađivanje od strane legalnih državnih institucija u entitetu Republika Srpska, naočigled domaće i međunarodne javnosti.

Oni i dalje sanjaju o završetku političkog projekta Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji se pokazao kao katastrofalan za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju. Moramo se suprotstaviti ovom opasnom i neodgovornom avanturizmu jačanjem naše kolektivne odlučnosti da se spriječi stvaranje novih rana u Bosni i Hercegovini.

 

Uvidjeli su to i članovi Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, uvidjeli su da se šutnjom i popuštanjem na takva agresivna djelovanja šalje opasna poruka: da je to prihvatljivo i da nema sankcije. U nekoliko svojih prethodnih obraćanja, jasno sam upozorio na pogubni utjecaj takvoga djelovanja na pozitivne procese u BiH, te na hitnost i neophodnost donošenja zakona koji bi to trajno zaustavio. Izmjene Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca, potvrđuju da smo bili u pravu. Otuda sam još više ubijeđen da će snage destrukcije biti poražene i da će u vremenima koja su pred nama nastaviti jačati snage koje vole ovu zemlju i rade za njen napredak.

Napredak Bosne i Hercegovine više se ne može zaustaviti. I to polako svima postaje jasno.

Hvala.