Govori

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejman Tihića prilikom inauguracije terena – postavljanje kamena temeljca za Muzej moderne umjetnosti u Sarajevu

14.9.2006

Naravno, posebne zahvale upućujem autoru projekta - gospodinu Rencu PIANU. Ponosni smo što ćemo uskoro u Sarajevu imati arhitektonsko ostvarenje jednog od najeminentnijih svjetskih arhitekata

 Obraćanje prilikom inauguracije terena – postavljanje kamena temeljca za

Muzej moderne umjetnosti u Sarajevu

 

Sarajevo, 14. septembar 2006.

 

"Dame i gospodo,

Zahvaljujem na pozivu da danas postavimo kamen temeljac za mjestu gdje će uskoro biti izgrađen Muzej moderne umjetnosti - ARS EVI.

Kao što je poznato, ja već dugo aktivno podržavam ovaj veliki projekat. Pitanje Muzeja ARS EVI bilo je jedna od tema razgovora sa predsjednikom Republike Italije i generalnim direktorom UNESCO u martu i junu ove godine.

Također sam na nedavnom Samitu zemalja Jugoistočne Evrope i UNESKO u Opatiji posebno istakao i značaj projekta ARS EVI, kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za cijelu Jugoistočnu Evropu.

Zbog čega podržavam projekt ARS EVI:

Prvo, zato što on potvrđuje koliko kultura i umjetnost mogu doprinijeti afirmaciji jedne zemlje.

Podsjećam da je projekt ARS EVI inicirala grupa bosanskohercegovačkih kulturnih radnika, na čelu sa sadašnjim generalnim direktorom gospodinom Enverom HADŽIOMERSPAHIĆEM u tada opkoljenom Sarajevu. Još za vrijeme rata, projekat ARS EVI je postao jedan od najznačajnijih u domenu moderne umjetnosti u Evropi.

Drugo, zato što je sarajevska kolekcija ARS EVI, prema mišljenju najznačajnijih svjetskih autoriteta u toj oblasti, danas jedna od najznačajnijih evropskih kolekcija moderne umjetnosti. Svaka zemlja u svijetu ponosila bi se takvom kulturnom vrijednošću.

Treće - Sarajevski Muzej moderne umjetnosti projektirao je jedan od najpoznatijih svjetskih arhitekata Renco PIANO. Bosna i Hercegovina i Sarajevo time će postati jedan od najznačajnijih centara moderne umjetnosti u Evropi.

I četvrto - Projekt ARS EVI, dat će jedan dodatni imidž Sarajevu i našoj zemlji kao tuističkoj i kulturnoj destinaciji. Muzej moderne umjetnosti u Sarajevu privući veliki broj posjetilaca iz cijelog svijeta. To znači i otvaranje novih radnih mjesta, koja će biti direktno ili indirektno vezana za njega.

 

Dame i gospodo,

I ovom prilikom se želim još jedanput, u ime Sarajeva i Bosne i Hercegovine, zahvaliti  UNESKO-u, Vladi Republike Italije, Italijanskom regionu Toskani, te gradovima Rimu, Veneciji, Firenci i Milanu na dosadašnjoj, a nadam se i budućoj podršci. Zahvaljujem umjetnicima iz svih krajeva svijeta čija se dijela nalaze u našoj kolekciji.

Naravno, posebne zahvale upućujem autoru projekta - gospodinu Rencu PIANU. Ponosni smo što ćemo uskoro u Sarajevu imati arhitektonsko ostvarenje jednog od najeminentnijih svjetskih arhitekata.

Uvjeravam vas da ću i ubuduće nastaviti masksimalno podržavati ovaj projekat.

Hvala "