Govori

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na dodjeli nagrade GIFA

29.9.2018

Gospodine predsjedniče Gueliehu, uvaženi reisu-l-ulema dr. Kavazoviću, uvažena dr. Azmi, predsjednice Odbora za nagrade GIFA-e, poštovani organizatori Sarajevo halal sajma, na čelu s direktorom BBI Banke Bukvićem, dame i gospodo - Eselamu alejkum.

Iskreno sam počastvovan nagradom za globalne islamske finansije Global Islamic Finance Awardsa, koja se dodjeljuje u oblasti liderstva i islamskih finansija. Dr. Azmi, ovom prilikom želim da se zahvalim Vama i Odboru Edbiz korporacije na nagradi, kao i na izboru Sarajeva za mjesto održavanja ovogodišnje ceremonije.

Ovogodišnja GIFA odvija se u okviru Sarajevo halal sajma. Drago mi je da su u Sarajevo došli učesnici i izlagači iz 43 zemlje i da je Sarajevo domaćin velikom broju stranih gostiju.

U protekle četiri godine Bosna i Hercegovina bilježi značajan privredni rast. Vlada Federacija Bosne i Hercegovine uspjela je stabilizirati javne finansije i vanbudžetske fondove, zabilježen je snažan rast BDP-a, značajno je povećan broj novozaposlenih u proizvodnom sektoru, ostvaren je poseban porast metalske industrije, turizma, tekstilne i drvne industrije. Rast izvoza u prošloj godini je bio najviši u regiji i premašio je 17 posto. Ove činjenice i jasni ekonomski trendovi u Bosni i Hercegovini  trebale bi dovesti i do većeg učešća kapitala islamskog bankarstva u privredi Bosne i Hercegovine.

Islamske finansije mogu igrati značajnu ulogu  u izgradnji naše infrastrukture, prije svega kroz primjenu Public Private Partnershipsa, koji daje odlične rezultate u nekim zemljama poput Malezije, Turske, Jordana, Džibutija. Nama predstoji masovna izgradnja puteva, kojim ćemo povezati sve dijelove Bosne i Hercegovine, izgradnja energetske infrastrukture, aerodroma, cesta, vodovoda, škola, bolnica. Budući da ovakvi projekti zahtijevaju relativno velike investicije, postoji prostor za mobilizaciju više od jedne finansijske institucije kako bi se osiguralo udruženo finansiranje. U tome vidim mogućnost i za finansiranje putem islamskog bankarstva u projektima koji bi se gradili po principu Public Private Partnershipa.

Potencijal i mogućnosti Islamskog bankarstva u PPP prepoznati su i od strane Svjetske banke, koja je u svojim analizama za ispunjenje globalne Agende UN o održivom razvoju 2030 preporučuje Islamsko bankarstvo kao jedno od najpogodnijih sredstava finansiranja globalnog održivog razvoja, pogotovo u izgradnji infrastrukuturnih projekata.

Islamske finansije zasnivaju se na filozofiji dijeljenja rizika. U tom kontekstu, infrastrukturni projekti PPP-a su prirodno pogodni za islamske finansije. Finansiranje ovih projekata podrazumijeva određeni nivo podjele rizika s drugim stranama projekta, a projekti služe  svrsi socijalnog i ekonomskog razvoja.

Uspješan primjer ovakvog poslovanja u Bosni i Hercegovini i njenoj regiji  predstavlja BBI banka koja svojim projektima pomaže ekonomiju i privredu kroz partnerski odnos. Podsticanjem investicija i prezentacijom projekata putem Sarajevo Business Foruma, te prezentacijom i predstavljanjem proizvoda kroz Sarajevo halal sajam koje BBI implementira, postižu se veoma pozitivni efekti na bosanskohercegovačku ekonomiju.

Sa svoje strane ja ću nastaviti davati podršku razvoju islamskog, a time i etičkog i humanog bankarstva u kojem je odnos prema čovjeku bitan kao i stjecanje profita. Mi smo, rukovodeći se ovim vrijednostima, uspješno realizirali tursku kreditnu liniju kojom je povratnicima omogućeno pokretanje vlastitog biznisa. Ovom kreditnom linijom otvoreno je i više od 7.000 radnih mjesta i ona predstavlja bitan dio u rastu privrede Bosne i Hercegovine, i to u segmentu koji je za nas jako važan ali, i osjetljiv i rizičan - u podršci siromašnim ljudima koji po prvi put pokreću vlastiti biznis podržan kreditom. Onima koje bankari izbjegavaju.

U današnjem svijetu koji sebično i neodgovorno iscrpljuje resurse na svaki način, islamsko bankarstvo i halal proizvodnja općenito, nude nadu i zdrave alternative, jer poštuju Božije stvaranje – prirodu, životinje, čovjeka.

Hvala vam!

 

 

 

11 FOTO GALERIJA