Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović razgovarao s predsjednikom Republike Austrije
Dokument objavljen: 30.1.2012
Danas je u Palati predsjednika Republike Austrije održan sastanak člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića s Heinzom Fischerom, predsjednikom Republike Austrije.

Tokom razgovora Radmanović je informisao predsjednika Fischera o ostvarenom napretku po pitanju formiranja Vijeća ministara BiH, kao i o procesu donošenja dva reformska zakona, koje je potrebno donijeti u okviru evropskih integracija BiH.

Na sastanku je također razgovarano i o postupku usaglašavanja Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, odnosno provođenju Odluke Suda iz Strasbourga.

Predsjednik Fischer je i ovom prilikom predsjedniku Radmanoviću potvrdio da Republika Austrija ostaje opredijeljena za ulazak svih zemalja Zapadnog Balkana, a samim tim i Bosne i Hercegovine, u Evropsku uniju.

Sagovornici su bili saglasni da je ulazak BiH u Evropsku uniju od posebne važnosti za BiH, a isto tako značajan je i za Austriju zbog duge tradicije u historijskim i kulturnim vezama, te međusobnim odnosima.

Beč, 30. januara 2012. godine

Foto galerija

 

 
mapa sajta Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, 2014.