Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović primio je danas Karolosa Gadisa, novoimenovanog ambasadora Republike Grčke u BiH, u nastupnu posjetu
Dokument objavljen: 15.2.2012
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Radmanović poželio je ambasadoru Gadisu dobrodošlicu u BiH i uspješan rad u predstavljanju svoje zemlje. Dvojica sagovornika su razgovarala o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i u Republici Grčkoj i strukturi bilateralnih odnosa dvije zemlje. Ambasador Gadis je zahvalio gospodinu Radmanoviću za riječi dobrodošlice i informisao člana Predsjedništva o trenutnim političkim dešavanjima u Republici Grčkoj. 

Član Predsjedništva BiH Radmanović informisao je ambasadora o najnovijem razvoju političkih dešavanja u BiH nakon dogovora lidera šest političkih partija o formiranju Vijeća ministara i usvajanju Zakona o popisu stanovništva i Zakona o državnoj pomoći. Dvojica sagovornika razmijenila su mišljenja o toku političkih dešavanja u dvije zemlje i regiji, kao i o pitanjima od velikog značaja za dalji razvoj političke situacije na Zapadnom Balkanu i šire. Izrazili su zabrinutost zbog posljednjih dešavanja u Atini, ali i uvjerenje u što skorije prevazilaženje ekonomske krize.

Ambasador Gadis potvrdio je opredijeljenost Republike Grčke da podrži Solunski proces proširenja Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana i proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Gospodin Gadis je također istakao provedbu Solunskog procesa kao jedan od prioriteta grčke vanjske politike. Dvojica sagovornika izrazila su zadovoljstvo zbog tradicije veoma dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje, kao i uvjerenje u nastavak odlične saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Grčke na kulturnom, prosvjetnom i ekonomskom planu.

Foto galerija

 
mapa sajta Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, 2014.