Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Nebojša Radmanović susreo se u Sarajevu s ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Alexanderom Botsan-Kharchenkom
Dokument objavljen: 7.3.2012
Na početku susreta član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović čestitao je ruskom ambasadoru za uspješno provedene izbore u Ruskoj Federaciji. Istakao je da uspješnost i transparentnost tokom dva izborna procesa u Ruskoj Federaciji u posljednja tri mjeseca predstavljaju važan doprinos razvoju demokratije i izbornog procesa.

Tokom susreta razgovarano je o situaciji u regiji i Evropskoj uniji. Ambasador Kharchenko je rekao da Ruska Federacija podržava opredjeljenje svih zemalja Zapadnog Balkana kako će se razvijati i napredovati na putu evropskih integracija. Zajednički je konstatovano da različiti uslovi zemljama Zapadnog Balkana, za napredak na putu evropskih integracija, ne doprinose stabilnosti Zapadnog Balkana za koju se Rusija zalaže.

Na sastanku je razgovarano i o unutrašnjo - političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na djelovanje međunarodne zajednice i njenom uticaju na razvoj BiH. Ambasador Kharchenko je izrazio nadu u zatvaranje supervizije za Distrikt Brčko, s obzirom da su ispunjeni svi uslovi, ističući da bi to bio još jedan korak ka zatvaranju OHR-a. Član Predsjedništva BiH Radmanović izrazio je skepticizam o ovom pitanju i mišljenje da međunarodna zajednica ne želi da ode iz BiH.

Važna tema sastanka bila je ekonomska situacija u zemlji i regiji. Posebna pažnja posvećena je energetskom projektu Gasovoda Južni tok. Sagovornici su se saglasili da je taj projekat veoma važan za Rusku Federaciju, Evropsku uniju i posebno za regiju Zapadnog Balkana.

Tokom sastanka razmijenjena su i mišljenja o predstojećim lokalnim izborima u BiH i inicijativi nekih političkih stranaka za poseban status Srebrenice. Sagovornici su se saglasili da je veoma važno poštovati i držati se izbornog zakona BiH i demokratskih načela, te da bi pravljenje bilo kakvih izuzetaka samo stvorilo nove probleme u Bosni i Hercegovini.

Foto galerija

 
mapa sajta Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, 2014.