Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarao s najvišim zvaničnicima Evropske unije u Bruxellesu
Dokument objavljen: 22.3.2012
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se u Bruxellesu s predsjednikom Evropske unije Hermanom van Rompuyem, predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Schulzom, predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom, visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton,  te komesarom za proširenje Evropske unije Štefanom Füleom.

S obzirom da je ovo njegova prva posjeta nakon preuzimanja dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović je naglasio da na ovaj način želi da pošalje poruku da je integracija u Evropsku uniju prvi i najvažniji vanjskopolitički prioritet za Bosnu i Hercegovinu, te da ustanovi intenzivniji i direktniji politički dijalog sa najvišim zvaničnicima Evropske unije o svim pitanjima koja se tiču procesa evropske integracije.

Predsjedavajući Izetbegović je rekao da su izgradnja evropske budućnosti i integracija u Evropsku uniju jasno izražene želje i interesi svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, te da je evropski put realna platforma na kojoj se mogu osigurati stabilnost i prosperitet naše zemlje. 

Ističući da Bosna i Hercegovina sada ima realnu šansu da u predstojećem periodu učini značajan iskorak u procesu evropske integracije, najviši zvaničnici Evropske unije su snažno pozdravili napredak koji je naša zemlja napravila u proteklih par mjeseci, posebno ističući formiranje Vijeća ministara, usvajanje Zakona o popisu stanovništva i Zakona o sistemu državne pomoći, kao i nedavno postignuti dogovor o rješavanju pitanja vojne i državne imovine.

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan Füle je izrazio spremnost da pomogne u iznalaženju dodatnih sredstava za finansiranje infrastrukturalnih projekata od regionalnog značaja sa naročitim akcentom na koridor 5c. Komesar za proširenje Evropske unije se ovom prilikom složio da postoji potreba da se poveća broj BIP-ova na granici između BiH i Republike Hrvatske.

Predsjedavajući Izetbegović je podvukao da je od ključnog značaja da što prije uspostavimo prohodan i efikasan mehanizam koordinacije evropskih poslova u Bosni i Hercegovini, s ciljem usklađivanja aktivnosti institucija u Bosni i Hercegovini na izvršavanju obaveza iz procesa evropskih integracija i ugovornih obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je u ovom trenutku naš glavni cilj ubrzati napredak naše zemlje na evropskom putu i stvoriti uslove da u što kraćem roku podnesemo aplikaciju za članstvo koja će biti smatrana kredibilnom od Evropske unije. Sagovornici su zajednički konstatovali da je za to potrebno što prije postići dogovor oko implementacije presude u slučaju Sejdić-Finci, odnosno napraviti konkretne korake u pravcu implementacije te presude.

Naglasivši da postoji snažno izražena politička volja svih relevantnih političkih aktera u Bosni i Hercegovini da se implementira presuda Suda u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci, predsjedavajući Izetbegović je od čelnika Evropske unije zatražio da vrednuju napore koji su na tom planu učinjeni u proteklom periodu, te da Bosni i Hercegovini pruže konkretan podsticaj da održi stvoreni zamah. 

„Politički konsenzus o evropskom putu nikada nije bio snažnije i eksplicitinije izražen. Vrata Evropske unije su otvorena, a na nama je odgovornost da ovu priliku iskoristimo da snažno krenemo naprijed i u narednim mjesecima stvorimo uslove za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo“, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Foto galerija

 
mapa sajta Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, 2014.