Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je ministra vanjskih poslova Kraljevine Švedske Karla Bildta, u pratnji supruge Anne Marije Corazza Bildt, poslanice Evropskog parlamenta
Dokument objavljen: 6.4.2012
Na sastanku je razgovarano o ukupnim odnosima dvije zemlje, trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji, kao i njenoj evropskoj perspektivi. Sagovornici su složili da je formiranje Vijeća ministra BiH, kao i ispunjenje različitih obaveza BiH na njenom evropskom putu, veoma pozitivna vijest iz naše zemlje. Istakli su da BiH treba učiniti još mnogo bitnih stvari u nastavku svog evropskog puta, ali da je stvorena pozitivna atmosfera u kojoj je to realno ostvariti.

Predsjedavajući Izetbegović je ponovio da je brža integracija naše zemlje u EU u interesu svih njenih građana, dok jer ministar Bildt potvrdio da će Švedska nastaviti davati BiH punu podršku u tom kontekstu.

Predsjedavajući Izetbegović je zahvalio i za ukupnu podršku koju je Kraljevina Švedska pružila BiH tokom svih ovih godina. Dodao je da i velika bosanska dijaspora u Švedskoj predstavlja dodatni most između dvije zemlje i ogroman potencijal za veću saradnju u mnogim oblastima života.

U dijelu razgovora vezanog za ekonomsku saradnju dvije zemlje, predsjedavajući Izetbegović je ministru Bildtu prenio nadu da će švedski investitor dolaziti u BiH češće nego je to bio do sada slučaj. Sagovornici su složili i da je izgradnja bolje putne infrastrukture u BiH jedan od ključnih faktora stabilizacije, te da se izgradnja koridora Vc mora intenzivirati.

Foto galerija

 
mapa sajta Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, 2014.