Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Nebojša Radmanović primio Miroslava Lajčáka ministra vanjskih poslova Republike Slovačke
Dokument objavljen: 8.6.2012

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u dvije zemlje, bilateralnim odnosima između BiH i Slovačke, stanju u regiji i procesu evropskih integracija. Ministar Lajčák informisao je člana Predsjedništva BiH Radmanovića o političkim prilikama u Slovačkoj nakon posljednjih izbora i formiranja nove Vlade u zemlji. U ovom trenutku Slovačka ima socijaldemokratsku proevropsku Vladu, koju podržava jedna politička stranka, što podrazumijeva potpunu odgovornost za razvoj zemlje. Očekivanja ljudi su velika, a ekonomska kriza pogađa privredu ove zemlje, kao i u drugim evropskim zemljama. Član Predsjedništva BiH Radmanović je informisao ministra Lajčáka o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i regiji. Stanje u regiji Zapadnog Balkana iznenada se ponovo zakomplikovalo, u odnosu na ranije stanje. U svim ovim zemljama vlada velika ekonomska kriza koja prijeti novim socijalnim i političkim potresima. BiH se ponovo našla u poziciji promjene vlasti, nakon što se poslije godinu dana teškom mukom došlo do novog Vijeća ministara BiH i parlamentarne većine. Političke promjene koje se nagovještavaju ne mogu se izvesti ni lako ni brzo, tako da postoji realna mogućnost da se politička situacija u zemlji ponovo iskomplikuje, što bi nam oduzelo dragocjeno vrijeme i zaustavilo neke započete reformske procese i u zemlji i na evropskom putu. Radmanović je pozdravio poziv evropskog komesara za proširenje Štefan Füle a političkim liderima na sastanku u Bruxellesu krajem ovog mjeseca, nadajući se da će on doprinijeti razrješenju novonastale političke situacije u BiH.

Dvojica sagovornika su izrazila zajedničko očekivanje da će se politička situacija u regiji, koja je teška i obiluje mnogim osjetljivim i otvorenim pitanjima, ipak okrenuti u pozitivnom evropskom pravcu u interesu prosperiteta svih zemalja.

Foto galerija

 
mapa sajta Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, 2014.