Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je parlamentarnog zamjenika ministra vanjskih poslova Japana Kazuyukija Hamadu
Dokument objavljen: 30.4.2012
U srdačnom i prijateljskom razgovoru, posebna pažnja posvećena je bilateralnim odnosima dvije prijateljske zemlje, te političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji. Sagovornici su se složili da je posebno važno u Bosni i Hercegovini ostvariti kontinuisan proces dogovaranja relevantnih političkih subjekata.

Zamjenik ministra Hamada izrazio je podršku Japana efikasnom dijalogu u regiji Jugoistočne Evrope. Ponudio je pomoć svoje zemlje Bosni i Hercegovini u prenošenju iskustava vezano za informacione tehnologije, turizam, sisteme obrazovanja i poljoprivrednu proizvodnju. Zahvalio je i za pomoć koju je Bosna i Hercegovina uputila građanima Japana nakon snažnog zemljotresa, cunamija i nuklearne nesreće koji su tu zemlju pogodili prošle godine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio je za ukupnu podršku koju Japan pruža Bosni i Hercegovini već godinama. Ocijenio je da je ta podrška značajno pomogla našoj zemlji. Izrazio je zadovoljstvo brzim oporavkom Japana nakon prošlogodišnje nesreće.

Predsjedavajući Izetbegović ponovio je i očekivanje da će Bosna i Hercegovina ove godine brže zakoračiti u proces evroatlantskih integracija. Izrazio i spremnost za ulaganje dodatnih napora u tom kontekstu.

Foto galerija

 
mapa sajta Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, 2014.