Članovi Predsjedništva BiH primili vicekancelara i federalnog ministra za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Michaela Spindeleggera i potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Karla Erjaveca
Dokument objavljen: 3.5.2012
Ministri Republike Austrije i Republike Slovenije na početku susreta su istakli da ova posjeta dolazi kao potvrda tradicionalno dobrih odnosa BiH sa Slovenijom i Austrijom, tе njihove podrške procesu evropskih integracija.

Čestitali su zbog napretka koji je postignut u BiH posljednjih mjeseci u ispunjavanju uslova za EU i okončavanju procesa usvajanja budžeta za ovu godinu.

Slovenija i Austrija su veoma zainteresovane za evroatlanski put BiH i smatraju da je perspektiva BiH u evroatlantskim integracijama. Rečeno je da se u EU težište interesa pomjerilo ka problemima s kojima se suočava EU, a tiču se ekonomske krize, te da se ne razgovara dovoljno o daljem proširenju EU, ali i da se Austrija i Slovenija zalažu za BiH i stanovišta su da nema EU bez Zapadnog Balkana.

Ministri su također izrazili podršku BiH u pristupanju NATO-u, a slovenački ministar je rekao da će Slovenija podržati kandidaturu BiH za Akcioni plan za članstvo na predstojećem Summitu u Čikagu. Spomenuo je da je dodatni pokazalac postignutog napretka BiH i jak signal za NATO to što BiH danas šalje svoje vojnike u mirovne misije po svijetu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao da je BiH na putu napretka ka EU i da se radi na ispunjavanju uslova za prijem u evropske integracije. Dodao je da se radi na uspostavljanju mehanizma za koordinaciju za pristup EU, što će biti tema daljih susreta sa predstavnicima EU u Bruxellesu.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović istakao je značaj proširenja EU na sve zemlje Zapadnog Balkana, jer je to strateško pitanje od velike važnosti, kako za ove zemlje, tako za EU. Član Predsjedništva BiH Radmanović smatra da EU treba biti fleksibilnija i otvorenija kada je u pitanju proces pristupanja BiH EU.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da su Austrija i Slovenija prijateljske zemlje, koje razumiju BiH i Balkan. Strateško liderstvo i politička vizija su dobrodošli u EU, kada je u pitanju BiH i Zapadni Balkan. Dodao je da pitanje proširenja EU na Zapadni Balkan nije birokratsko pitanje, već političko i strateško.

Foto galerija

 
mapa sajta Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, 2014.