Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović sastao se u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutoğluom, u odvojenom susretu na ministrov zahtjev
Dokument objavljen: 4.5.2012
Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima dvije zemlje, situaciji u regiji i stanju u BiH. Na početku razgovora, ministar Davutoğlu je uputio zvanični poziv članu Predsjedništva BiH Radmanoviću da posjeti Tursku, te prenio raniji poziv predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da posjeti Tursku i da razgovaraju o svim pitanjima u vezi odnosa između BiH i Turske.

Ministar Davutoğlu ponovio je na sastanku s članom Predsjedništva BiH Radmanovićem: Turska nema skrivenu agendu kada su u pitanju Balkan i BiH. Nema tajni između BiH i Turske. Naša eventualna neslaganja ili razmimoilaženja stvar su nedostatka međusobne komunikacije i informisanja.

Jedna od tema razgovora dvojice državnika bila je i odnos BiH prema NATO-u. Član Predsjedništva BiH Radmanović je ponovio da u dva entiteta u BiH postoje različita gledanja na eventualno članstvo BiH u ovom savezu. On je podsjetio da ne treba javnost opterećivati članstvom u NATO-u, koje nije na dnevnom redu u ovom trenutku. Nakon dogovora o vojnoj imovini BiH je stekla uslove za aktiviranje Akcionog plana za članstvo, nakon čega predstoji dugo vrijeme da stanovnici BiH razložno razmotre i donesu najbolju odluku o eventualnom stupanju u članstvo NATO-a.

Ministar Davutoğlu je informisao člana Predsjedništva BiH Radmanovića da je Turska odobrila povoljan kredit za BiH za razvoj malih i srednjih preduzeća, te pozvao preduzeća iz Republike Srpske i Federacije BiH da apliciraju kod banaka za navedena kreditna sredstva.

Foto galerija

 
mapa sajta Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, 2014.