Predsjedavajući Predsjedništva BiH primio je ministra vanjskih poslova Republike Turske Ahmeta Davutoğlua
Dokument objavljen: 4.5.2012
Na sastanku je razgovarano o sveukupnim odnosima BiH i Turske. Zahvalivši se za neupitnu podršku Turske demokratskom razvoju i reformskim procesima koji našu zemlju vode u Evropsku uniju i NATO, predsjedavajući Izetbegović je istakao da su dobre relacije sa globalno izuzetno uticajnom i dobronamjernom Turskom izuzetno značajne za našu zemlju.

Ministar Davutoğlu je ponovio opredjeljenje i spremnost da dvije prijateljske zemlje nastave saradnju u svim oblastima, naročito na polju ekonomije i investicija.

Tokom razgovora posebno je analizirano pitanje predstojećih lokalnih izbora u Srebrenici. Predsjedavajući Izetbegović je rekao da Srebrenica treba da ima poseban status u izbornom procesu. Podvukao je da međunarodna zajednica ima odgovornost da se aktivno uključi u iznalaženje pravednog rješenja za izborni status Srebrenice, kojim bi se omogućilo da svi stanovnici prema popisu iz 1991. godine, bez obzira na njihovo trenutno mjesto prebivališta, imaju pravo glasa na lokalnim izborima.

Predsjedavajući Izetbegović je ponovio svoj stav da još nisu ispunjeni uslovi za okončanje režima supervizije za Distrikt Brčko, o čemu je svojim pismom i formalno obavijestio ambasadore zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

Konstatovano je da je Summit u Čikagu prilika da se potvrdi opredjeljenje za nastavak procesa integracije Bosne i Hercegovine u NATO, te je izraženo očekivanje da će Bosna i Hercegovina dobiti odobrenje da u septembru ove godine započne svoj prvi godišnji državni program u okviru Akcionog plana za članstvo.

Foto galerija

 
mapa sajta Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, 2014.