Članovi Predsjedništva BiH primili generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjørna Jaglanda
Dokument objavljen: 7.5.2012
Razgovarano je o aktivnostima koje se u BiH sprovode u okviru ispunjavanja obaveza prema Vijeću Evrope, a tiču se procesa imenovanja predstavnika BiH u tijelima Vijeća Evrope, te implementacije presude Sejdić-Finci pred junski sastanak Komiteta ministara Vijeća Evrope, koji će biti posvećen ljudskim pravima.

Istaknuto je da u EU žele osigurati potpuno provođenje ove presude, kao i imenovanje predstavnika u tijela Vijeća Evrope, te da treba nastaviti putem napretka postignutog u BiH u prethodnom periodu. Rečeno je da je pogodan politički momenat nakon formiranja Vlade i donošenja niza  zakona da se ubrza sa ispunjavanjem obaveza prema Vijeću Evrope, a na putu ka EU.

Članovi Predsjedništva BiH smatraju da je BiH u prethodnih pola godine unutrašnjim dogovorom formirala Vijeće ministara, donijela neophodne zakone i da se daljim dogovorom ide ka ubrzanju puta ka EU. Očekivanja su da će ova posjeta ubrzati ispunjavanje uslova prema Vijeću Evrope i iznalaženje rješenja za BiH, koje će biti u skladu sa standardima Vijeća Evrope i EU.

Sastanku je, u ime člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, prisustvovao savjetnik Ljubiša Ćosić.

Foto galerija

 
mapa sajta Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, 2014.