Povodom izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović saopćava slijedeće:
Dokument objavljen: 1.6.2012
Izjava novoizabranog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, data prvog dana službenog preuzimanja dužnosti, da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima, neistinita je i uvredljiva za Bošnjake, prije svih za preživjele žrtve genocida u Srebrenici.

Ona baca sjenu i ozbiljno dovodi u pitanje vjerodostojnost njegove javne proevropske retorike i izjava u kojima se zalaže za korektne odnose u regiji i saradnju među državama susjedima.

Negiranje genocida u Srebrenici, koji je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviji, nije put saradnje i obnove povjerenja, nego upravo suprotno - izvor novih nesporazuma i tenzija.  

Izjavama o Vukovaru kao „srpskom gradu“, te eksplicitnom tvrdnjom da se u Srebrenici nije dogodio genocid, Nikolić, nažalost, pokazuje da još nije spreman da se suoči sa istinom o događajima u bliskoj prošlosti.

A upravo suočavanje srbijanskih lidera i srpske nacije sa istinom o zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini put je za poboljšanje odnosa i stvaranje šansi da budućnost u regiji, a prije svega u odnosima Srbije i BiH, bude bolja od loše prošlosti.

 
mapa sajta Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, 2014.