Saopćenja

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović organizirao je radni sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom i ambasadorima zemalja članica EU akreditiranim u Bosni i Hercegovini, povodom predstojeće odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom

6.3.2024

Sastanku su prisustvovali diplomatski predstavnici: Savezne Republike Njemačke, Republike Francuske, Republike Austrije, Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Kraljevine Španije, Republike Irske, Republike Bugarske, Kraljevine Švedske, Republike Rumunije, Republike Poljske, Republike Italije, Grčke, Slovačke Republike, Republike Finske, Republike Estonije, Kraljevine Belgije, Češke Republike, Kraljevine Nizozemske i Mađarske. Sastanku je prisustvovao i generalmajor László Sticz, komandant EUFOR-a u BiH.

Današnjem sastanku prethodili su razgovori dr. Denisa Bećirovića s brojnim šefovima država i vlada, ministrima i predstavnicima zemalja EU u sklopu intenzivnih aktivnosti s ciljem otvaranja pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. Tokom sadržajnog radnog sastanka u Predsjedništvu BiH, koji predstavlja dio ukupnih aktivnosti s ciljem predstavljanja postignutih rezultata Bosne i Hercegovine na evropskom putu, dr. Denis Bećirović je zahvalio ambasadorima na kontinuiranoj podršci procesu integracije Bosne i Hercegovine u EU.

Dr. Bećirović je naglasio da bi odluka o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom u martu bila ogroman podstrek za ubrzanu provedbu reformi, kao i jasna poruka da se ostvareni napredak u Bosni i Hercegovini valorizira. Ubrzanje puta Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u EU unaprijedit će ekonomske i političke odnose i doprinijeti jačanju stabilnosti,  solidarnosti i zajedničkih evropskih vrijednosti.

Podršku Bosni i Hercegovini treba shvatiti kao geopolitičko investiranje EU u stabilnost i sigurnost ovog dijela Evrope, kao i cijelog kontinenta, istakao je dr. Bećirović tokom razgovora s ambasadorom Sattlerom i ambasadorima zemalja članica EU akreditiranim u Bosni i Hercegovini. 

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović rekao je da se usljed zajedničkih geopolitičkih izazova u Evropi i svijetu, ali i unutrašnjih izazova s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, ne smije dozvoliti da naša zemlja ostane bez snažne političke i institucionalne podrške EU. On je poručio da će snažniji angažman EU pomoći da se pokrenu procesi za stvarni iskorak i pronađu mehanizmi koji će omogućiti bolji život svim građanima i zaustaviti odlazak mladih iz zemlje.

Konstatirano je da su donesene brojne odluke koje potvrđuju da Bosna i Hercegovina može biti relevantan partner i da treba zajednički raditi na intenziviranju procesa evropskih integracija. Također, dr. Denis Bećirović je naglasio važnost regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa unutar procesa proširenja i stabilizacije, te pristupanja u EU. Strateška odluka EU, ispoljena kroz konkretnu viziju i perspektivu članstva Bosne i Hercegovine u EU, pomogla bi u pokretanju pozitivnih promjena i omogućila da se zajednički stvaraju uslovi koji će doprinijeti poboljšanju životnog standarda svih građana.