Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović poklonio predsjedniku SR Njemačke dr. Frank-Walteru Steinmeieru knjigu Dževada Karahasana „Noćno vijeće“

7.5.2024

U okviru zvanične posjete Saveznoj Republici Njemačkoj, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović sastao se s predsjednikom dr. Frank-Walterom Steinmeierom.

Tokom sadržajnog razgovora, dr. Bećirović je predsjedniku Steinmeieru poklonio knjigu „Noćno vijeće“ bosanskohercegovačkog pisca Dževada Karahasana, na njemačkom jeziku. Karahasan i njegova djela su pokazatelji zajedničkog evropskog naslijeđa i kulturne isprepletenosti Bosne i Hercegovine i SR Njemačke.

Predsjednik Njemačke dr. Frank-Walter Steinmeier je u svom govoru povodom prijema za članove diplomatskog kora u januaru 2024. godine spomenuo upravo Dževada Karahasana, čiji rad i djela posebno uvažava.

Dževad Karahasan (1953-2023.) bio je jedan od najpopularnijih balkanskih pisaca na njemačkom govornom području. Živio je i radio u Gracu, u Austriji, a kao gostujući predavač često je boravio u Berlinu, gdje su izvođeni i mnogi njegovi dramski komadi. 

2 FOTO GALERIJA