Saopćenja

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović razgovarao sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechiom

18.11.2014

Ambasador Del Vechio čestitao je dr. Čoviću na postignutom izbornom rezultatu i novoj dužnosti člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Na sastanku su razmijenjeni stavovi o aktuelnim političkim prilikama i odnosima u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na prošle izbore i izborni rezultat.
Razgovaralo se i o programu koji je zagovarala Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH sa strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, te prioritetima pri rješavanju nagomilanih problema u Bosni i Hercegovini.

Problemi koji danas opterećuju život u BiH moraju biti prepoznati, a programi stranaka moraju biti osnova oko koje će se graditi buduća vlast. Moraju se vidjeti i prepoznati prepreke koje bi mogle kočiti BiH za kandidatski status za EU, svi uslovi iz Bruxellesa moraju biti ispunjeni. Treba rješavati privredne teme, izborni zakon, socijalnu politiku i sve druge stvari oko kojih ima nagomilanih problema u Bosni i Hercegovini, rekao je dr. Čović.

Dr. Čović je informisao ambasadora Del Vechia o sastancima koji se intezivno sprovode unutar stranaka koje su osvojile najveći broj glasova na ovim izborima, kako bi se do kraja godine formirala glavnina vlasti.

Ambasador Del Vechio kazao je da će se Republika Hrvatska, kao nova članica Evropske unije, stavit maksimalno na raspolaganje, te pomoći BiH, njenim narodima i građanima, da dobiju kandidatski status za EU.

Na kraju razgovora, obostrana je potvrda nastavka dalje saradnje.

 

2 FOTO GALERIJA