Saopćenja

Članovi Predsjedništva BiH primili člana Еvrоpskоg pаrlаmеntа i izvјеstioca iz sјеnе ЕP zа BiH Afzala Khana

4.12.2014

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović izrazili su dobrodošlicu članu Evropskog parlamenta i izvjestiocu iz sjene EP za BiH Afzalu Khanu, te naglasili značaj pokretanja i ubrzanja procesa integracije BiH u EU i pokretanja socio-ekonomskih reformi s ciljem poboljšanja ekonomske situacije i povećanja zaposlenosti.
Članovi Predsjedništva BiH su kazali da nova inicijativa ministara vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke, za pokretanje i ubrzanje procesa evropskih integracija, dolazi u pravo vrijeme i da je pozitivno primljena u BiH. Ovom prilikom su informisali izvjestioca Khana o dinamici konstituisanja vlasti na svim nivoima, te je naglašena spremnost da novoizabrana vlast krene u provedbu potrebnih reformi, odnosno da se obaveže na ispunjavanje definisanih uslova u okviru novog pristupa EU, baziranog na tri strateška pravca djelovanja: ekonomsko upravljanje, vladavina prava i reforma javne administracije. Fokus treba biti na socio-ekonomskim reformama, što će omogućiti ekonomski rast i zapošljavanje i čiji pozitivan efekat će osjetiti narodi i građani Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom izvjestilac Khan je izrazio spremnost da pomogne Bosni i Hercegovini da postigne jasnu perspektivu za reforme i napredak, te dodao da je integracija u EU jedini put naprijed za BiH.

U ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, sastanku je prisustvovao savjetnik za vanjsku politiku Elvir Čamdžić.

3 FOTO GALERIJA