Saopćenja

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović primio u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Francuske u BiH Claire Bodonyi

8.12.2014

Ambasadorica Bodonyi je čestitala dr. Čoviću preuzimanje dužnosti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, te mu poželjela puno uspjeha u budućem radu.
Razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji i formiranju vlasti nakon Općih izbora u Bosni i Hercegovini. Zajednička je ocjena nužnosti hitnog formiranja vlasti na svim nivoima.

Teme kojima je posvećena posebna pažnja su reformski procesi izmjene Ustava i Izbornog zakona, te pitanje Statuta grada Mostara.

Također je razgovarano o putu BiH ka EU integracijama i uslovima za dobivanje statusa kandidata, uz poseban osvrt na pitanje uspostave efikasnog i efektivnog mehanizma koordinacije.

Dr. Čović je istakao važnost evroatlantskog puta BiH i novog pristup EU, koji je nedavno iniciran od ministara vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije i dodao kako je svaka pomoć prema BiH dobro došla, ali da obaveze i odgovornost moraju biti isključivo na domaćim institucijama.

Uz obostrano zadovoljstvo zbog upriličenog susreta, izražena je spremnost za nastavak dosadašnje dobre saradnje dvije zemlje.

2 FOTO GALERIJA