Saopćenja

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda dr. Dragan Čović razgovarao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoytom B. Yeeom

8.12.2014

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyt B. Yee čestitao je dr. Čoviću preuzimanje dužnosti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji i nužnosti što skorije uspostave vlasti na svim nivoima u BiH.

U kontekstu provedbe nužnih reformi ključno je aktivnosti usmjeriti prema uspostavi vladavine prava i stvaranju ambijenta za oporavak privrede, kao i rješavanju nagomilanih socioekonomskih problema.

Novoformirane vlasti na svim nivoima moraju raditi na jačanju privrede u BiH, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Provedba reformi mora imati stvarni efekat, kako bi se ekonomija i cjelokupna privreda u BiH učinili konkurentnijim.

Razgovarano je i oko narednih koraka u okviru novog pristupa Evropske unije za BiH u procesu stabilizacije i pridruživanja.

Gospodin Yee je ovom prilikom izrazio zahvalnost BiH za učestvovanje u mirovnim misijama u svijetu.

Socijalne i ekonomske reforme, sigurna, stabilna i pravno uređena država, te procesi EU integracija jedini su i pravi put za bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

Taj put nema alternativu, zaključeno je na sastanku.

2 FOTO GALERIJA