Saopćenja

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović razgovarao s ambasadorom Slovenije u BiH Iztokom Grmekom

22.1.2015

Ambasador Grmek je uputio čestitku dr. Čoviću za izborne rezultate i preuzimanje dužnosti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda. Iskoristio je ovu priliku da istakne vrlo dobre i prijateljske odnose naše dvije zemlje, s čime se složio i dr. Čović.
Naglasak razgovora je bio na postojećoj ekonomskoj saradnji, ali i mogućnostima koje se pružaju kako bi se ta saradnja dodatno proširila i unaprijedila. Jedna od prilika je i ovogodišnji Međunarodni sajam privrede u Mostaru. Geografska blizina ove dvije zemlje je prednost koja se mora iskoristiti i u privrednom i u ekonomskom smislu.

Član PBiH dr. Čović je informisao ambasadora o procesu formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini na svim nivoima, kao i novom pristupu Evropske unije. Službeno usvajanje, već usaglašene Izjave Predsjedništva, a u skladu sa zaključcima Vijeća za vanjske poslove Evropske unije, trebalo bi biti u vrlo kratkom roku.

Na sastanku se razgovaralo i o aktuelnim političkim prilikama u BiH, s posebnim osvrtom na položaj Hrvata, kao i mogućnostima za smanjivanje općeg trenda iseljavanja iz Bosne i Hercegovine, a posebno mladih.

Uz obostrano zadovoljstvo zbog upriličenog susreta, izražena je spremnost za nastavak dosadašnje dobre saradnje putem razgovora i susreta na svim nivoima.

2 FOTO GALERIJA