Saopćenja

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović susreo se u Bruxellesu s Dubravkom Šuicom i Jozom Radošem, predstavnicima i članovima delegacije za BiH i Kosovo u Evropskom parlamentu

15.7.2015

Dr. Dragan Čović, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, susreo se u okviru službene posjete institucijama Evropske unije s Dubravkom Šuicom, dopredsjednicom delegacije za BiH i Kosovo u Evropskom parlamentu, predstavnicom iz Republike Hrvatske (HDZ) i Jozom Radošem, predstavnikom iz Republike Hrvatske (Savez liberala i demokrata za Evropu - ALDE), članom delegacije za BiH i Kosovo u Evropskom parlamentu.

Na početku susreta zajednički je izraženo zadovoljstvo zbog prilike za razgovor o evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine, u okviru službene posjete člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Bruxellesu.

Dr. Čović podsjetio je na dosadašnje pozitivne pomake na evropskom putu BiH, te izrazio spremnost da se u narednom periodu ovaj proces nastavi na još intenzivniji način. Kao budući predsjedavajući Predsjedništva BiH, naglasio je neophodnost provođenja konkretnih reformi, kako bi BiH napravila korak naprijed prema Evropskoj uniji. S tim u vezi, razgovarano je i o Rezoluciji Evropskog parlamenta od 30. aprila 2015. o izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, koja navodi socijalno-ekonomska, politička i sva ostala reformska pitanja.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda izrazio je vjeru u nastavak podrške od strane Evropskog parlamenta, te pojedinih zemalja članica. U nastavku je posebno naglašena važnost podrške Republike Hrvatske, kao najmlađe članicu EU i izuzetno važne susjedne zemlje za BiH.

Zaključno je istaknuto da je potpuna opredijeljenost i posvećenost provođenju potrebnih reformi preduslov za nastavak evropskog puta, te za perspektivnu i bolju budućnost Bosne i Hercegovine. 

3 FOTO GALERIJA