Saopćenja

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović susreo se u Bruxellesu s izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Cristianom Dan Predom

15.7.2015

Dr. Dragan Čović, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, susreo se u okviru službene posjete institucijama Evropske unije s izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Cristianom Dan Predom.

Gospodin Preda poželio je dobrodošlicu dr. Čoviću, te naglasio važnost ovakve posjete člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Bruxellesu.

Dr. Čović izrazio je posebno zadovoljstvo zbog ovog susreta i svih ostalih, koji će biti realizovani prilikom službene posjete. Izrazio je također duboko uvjerenje kako će predviđeni razgovori s dužnosnicima Evropske unije doprinijeti ubrzanju procesa evropske integracije BiH.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda podsjetio je da će u petak, 17. jula 2015. godine, preuzeti predsjedavanje Predsjedništvom BiH, te da će upravo neophodni reformski procesi biti nezamjenjiv prioritet u narednom periodu. S tim u vezi naglasio je kako vjeruje u podršku EU, ali i da je nedvojbeno odgovornost i obaveza prema napretku na evropskom putu isključivo na institucijama BiH na svim nivoima vlasti. Dr. Čović, kao budući predsjedavajući Predsjedništva BiH, izrazio je stoga potpunu opredijeljenost za hitno poduzimanje svih potrebnih koraka, s ciljem približavanja BiH Evropskoj uniji.

Razgovarano je i o važnoj ulozi Evropskog parlamenta, kao institucije direktno izabrane od naroda država članica, u pružanju podrške evropskoj integraciji BiH. U ovom svjetlu spomenuta je i Rezolucija Evropskog parlamenta od 30. aprila 2015. godine, o izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine za 2014. godinu. Naglašeno je da i navedena Rezolucija tretira neizostavna pitanja sprovođenja privredno-socijalnih, ali i političkih reformi, a sve s ciljem jačanja ekonomske stabilnosti, funkcionalnosti i vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Zajednički je zaključeno da je neophodno što prije započeti s navedenim reformama, kako bi Bosna i Hercegovina napravila značajan iskorak u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji, što predstavlja njen jasan i neupitan strateški cilj. 

3 FOTO GALERIJA