Saopćenja

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović susreo se u Bruxellesu s evropskim komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom

16.7.2015

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u kontekstu njene integracije u Evropsku uniju.

Dr. Čović je istakao da svi relevantni akteri u BiH rade na postizanju dogovora o važnim pitanjima za napredak, kao što su mehanizam koordinacije za evropske integracije, te konkretan plan reformi, posebno onih na privredno-socijalnom planu. 

Naglasio je također kako je neophodna opredijeljenost svih nivoa vlasti da bi se napravio jasan i značajan iskorak u ispunjavanju obaveza BiH prema EU. S tim u vezi dr. Čović je izrazio spremnost da kao sljedeći predsjedavajući Predsjedništva BiH da prioritet rješavanju svih pitanja, koja su uslov za pozitivan pomak BiH u procesu pristupanja.

Evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn potvrdio je opredijeljenost EU da i dalje podržava BiH u nastavku njenog približavanja članstvu, ali podsjetio i na obaveze koje u ovom smislu moraju biti ispunjene.

Zajednički je izražena uvjerenost u nastavak i intenziviranje integracionih aktivnosti u BiH, te naglašeno kako treba iskoristiti naredni period za poduzimanje konkretnih reformskih koraka, koji vode evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine. 

4 FOTO GALERIJA