Saopćenja

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović susreo se u Bruxellesu s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini

16.7.2015

Dr. Čović je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije razgovara o trenutnim izazovima BiH na putu prema EU.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda informisao je visoku predstavnicu EU o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u pogledu njene evropske integracije, te daljim planovima u vezi konkretnih reformskih procesa. Naglasio je pri tome da je za sprovođenje ovih aktivnosti potrebna jasna opredijeljenost svih relevantnih aktera u BiH, te koordinisana saradnja institucija na svim nivoima vlasti. Kao hitna pitanja za rješavanje, dr. Čović je istakao dogovor po pitanju mehanizma koordinacije i program reformi, s posebnim naglaskom na privredna i socijalna pitanja.

Podsjetio je također da će sutra, 17. jula 2015. godine, preuzeti predsjedavanje Predsjedništvom BiH, te da će u nadolazećem periodu upravo ključne reforme za dalju evropsku integraciju BiH biti prioritetan zadatak.

Dr. Čović je zahvalio gđi Mogherini za dosadašnje posjete Bosni i Hercegovini, te snažnoj podršci pruženoj procesu približavanja EU u okviru obnovljene inicijative. Izrazio je također duboko uvjerenje u nastavak dijaloga s dužnosnicima Evropske unije, s ciljem efikasnog ispunjavanja obaveza BiH na njenom evropskom putu.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije zaželjela je dr. Čoviću uspjeh u vremenu predsjedavanja Predsjedništvom BiH. U nastavku je potvrdila evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine, ali i naglasila kako dalji napredak u ovom smislu zavisi od ispunjenja konkretnih obaveza.

Sagovornici su se složili da BiH treba iskoristiti aktuelni period za poduzimanje reformskih koraka, s ciljem napretka ka članstvu u Evropskoj uniji, a time i osiguranja bolje i perspektivne budućnosti.

3 FOTO GALERIJA