Saopćenja

Članovi Predsjedništva BiH primili predsjednika Vlade Republike Hrvatske

28.10.2016

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović primili su predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo što novoimenovani predsjednik hrvatske Vlade dolazi u BiH samo dan poslije prve sjednice nove hrvatske Vlade, ocjenivši to kao simboličku poruku s ciljem poboljšanja saradnje dviju susjednih i prijateljskih zemalja.

Informisali su predsjednika hrvatske Vlade o do sada postignutom napretku  puta naše zemlje ka evroatlantskim integracijama. Naglasili su da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za očuvanje pozitivnog momentuma procesa reformi zacrtanih Reformskom agendom za period 2015.-2018., a s ciljem dobivanja statusa države kandidata za članstvo u EU do kraja 2017. godine.

Također, istakli su da će BiH ubrzati i uložiti dodatne napore pri ispunjavanju svih uslova kako bi Vijeće EU moglo, što je prije moguće, razmotriti zahtjev BiH za članstvo i usvojiti Zaključak o prosljeđivanju zahtjeva Bosne i Hercegovine Evropskoj komisiji što bi u konačnici rezultiralo dostavljanjem Upitnika Bosni i Hercegovini od Evropske komisije. Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost za dosadašnju podršku i pomoć koju je Republika Hrvatska pružila Bosni i Hercegovini u procesu pridruženja Evropskoj uniji, s nadom da će se ta podrška nastaviti i ubuduće. U tom kontekstu članovi Predsjedništva su i lično zahvalili predsjedniku Vlade Republike Hrvatske na njegovoj ulozi za vrijeme mandata evroparlamentarca, na aktivnom učestvovanju u izradi svake rezolucije o BiH.

Govoreći o stajalištima 14. hrvatske Vlade o Bosni i Hercegovini, Plenković je naglasio da je BiH visoko pozicionirana kada su vanjskopolitički prioriteti nove hrvatske Vlade u pitanju.

Zalagat ću se za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, kao i njen evropski put koji jedini garantuje koheziju i cjelovitost zemlje, te za zaštitu ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine naglasio je hrvatski  predsjednik Vlade. Također je istakao kako je hrvatski strateški interes integracija svih zemalja Jugoistočne Evrope u Evropsku uniju, ali uz jasno poštovanje evropskih vrijednosti, ispunjavanje kriterija, te uspostavu vladavine prava.

Sagovornici su istakli uvjerenje da će međusobne posjete, poput ove na najvišem nivou, dati snažan impuls zajedničkom radu na rješavanju svih otvorenih bilateralnih pitanja koja su od obostranog interesa, kao što su pitanja granice, neriješena pitanja iz oblasti imovinsko-pravnih i radno-pravnih odnosa, te smanjenje deficita u ekonomsko-trgovinskoj razmjeni.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića prisustvovala savjetnica Mira Pekić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić i ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj Renata Paškalj.

3 FOTO GALERIJA