Saopćenja

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović boravi u radnoj posjeti Republici Hrvatskoj

7.11.2016

Hrvatski član Predsjedništva BiH radnu posjetu Zagrebu započeo je susretom sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem. U srdačnom razgovoru sagovornici su razmotrili mnoga pitanja koja su vezana za stanje Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Potom je hrvatski član Predsjedništva BiH imao tête–à–tête susret s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, u Kabinetu predsjednice na Pantovčaku, nakon kojega je slijedio i sastanak dviju delegacija. Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji u BiH i njenom evropskom putu, kao i o prošlosedmičnim hapšenjima u Orašju koja su izazvala veliku zabrinutost među Hrvatima u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Hrvatski član Predsjedništva BiH je potom u Hrvatskom saboru održao sastanak s predsjednikom Hrvatskoga sabora Božom Petrovom, na kojem se također razgovaralo o spomenutim hapšenjima. Učesnici razgovora su se složili kako se radi o događaju koji potvrđuje potrebu za jačanjem pozicije Hrvata u BiH i njihovog ravnopravnog statusa u odnosu na druga dva naroda. Ocijenjeno je da su odnosi BiH i Hrvatske dobri i prijateljski, no naglašena je potreba jačanja međusobnog političkoga dijaloga, ne samo o privrednim i bilateralnim, nego i o evroatlantskim temama koje su za obje države od posebnog značaja.

Hrvatskog člana Predsjedništva BiH u zgradi Vlade Republike Hrvatske, na Markovom trgu u Zagrebu, primio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Tom prilikom izražena je obostrana zabrinutost za položaj male zajednice preostalih Hrvata u Bosanskoj Posavini, u kontekstu hapšenja u Orašju. No, tom prilikom je i podcrtano da to neće opteretiti odnose dviju država niti će uticati na opredijeljenost Republike Hrvatske da nastavi pružati podršku BiH na njenom evropskom putu. 

Nakon sastanka hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otišli su u centralu HDZ-a Republike Hrvatske, gdje će prisustvovati sjednici Predsjedništva te stranke, nakon koje će se obratiti medijima.

 

 

11 FOTO GALERIJA