Saopćenja

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović primio predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića u Mostaru

3.4.2017

Sagovornici su naglasili da su bilateralni odnosi između BiH i Crne Gore dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, što je i potvrdila službena posjeta predsjednika Vujanovića Bosni i Hercegovini u martu ove godine. Između dvije zemlje postoji i zadovoljavajući intenzitet bilateralnih kontakata na visokom i najvišem nivou što doprinosi razvoju ukupnih bilateralnih odnosa.

Sagovornici su se složili da je Mostarski sajam izuzetna prilika za razgovore o mogućnostima ekonomske saradnje dvije zemlje te naglasili da težište saradnje u regiji treba fokusirati na  oblast poljoprivrede.

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović je čestitao predsjedniku Crne Gore Vujanoviću ratifikaciju Pristupnog Protokola za članstvo u NATO-u Crne Gore u Senatu SAD. Predsjednik Vujanović je kazao da ratifikacija navedenog Protokola u Senatu SAD ukazuje da se stvaraju uvjeti da se u Skupštini Crne Gore iskaže njena saglasnost, a i zadovoljstvo, s članstvom u NATO-u. Ovim će Crna Gora ispuniti svoju  preuzetu obavezu o članstvu u ovoj euroatlanskoj integraciji. Sagovornici su ocijenili da je bitno da BiH nastavi svoj evropski put.

Regionalna saradnja je neizostavan aspekt evropske integracije koja uključuje infrastrukturno povezivanje. U tom smislu podržan je nastavak aktivnosti na međusobnom prometnom povezivanju. Naglašena je i važnost izgradnje Jadransko-jonske ceste za Bosnu i Hercegovinu, ali i cjelokupnu regiju.  

3 FOTO GALERIJA