Saopćenja

Hrvatski član Predsjedništva BiH razgovarao s predsjednikom Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA)

24.5.2017

Dr. Dragan Čović je primio predsjednika Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) g. Stevea Rukavinu i mr. sc. Antuna Babića, umirovljenog generalnog konzula Republike Hrvatske te člana Hrvatskog diplomatskog kluba.

U razgovoru o položaju Hrvata BiH i problemima s kojima se susreću g. Rukavina je pokazao visok stepen razumijevanja i poznavanja prilika. Osobito važnim ocijenjene su nužne izmjene izbornog zakona koje su pretpostavka svih daljnjih reformi koje zemlju trebaju učiniti funkcionalnijom, pravednijom za sve njene žitelje i približiti je evropskim demokratskim standardima.

Izborni zakon je prepoznat kao ključan u kontekstu nužnosti izgradnje jednakosti Hrvata s  druga dva naroda, odnosno punog poštivanja njihovog prava na autonoman izbor vlastitih političkih predstavnika i ravnopravno suodlučivanje u institucijama sistema. Stoga su njegove izmjene crvena linija ispod koje Hrvati u BiH neće ići, u čemu stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora uživaju punu podršku NFCA kao krovne asocijacije Hrvata SAD-a.

NFCA na čelu sa g. Rukavinom čvrsto podržava hrvatske političke predstavnike u zahtjevima za političkom i društvenom ravnopravnošću Hrvata u BiH, te izražava punu solidarnost s  problemima kojima se suočavaju. U tom cilju najavljen je intenzivniji nastup prema tijelima izvršne i zakonodavne vlasti SAD-a s ciljem njihovog detaljnog upoznavanja s navedenom problematikom i zagovaranje politika koje će unaprijediti poziciju hrvatskog naroda u BiH. NFCA će pozvati i druge organizacije hrvatskog iseljeništva koje djeluju u SAD da podrže legitimne zahtjeve za rješavanje hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini, osobito u dijelu koji se tiče prilagodbe izbornog zakonodavstva.

Na sastanku je razmatran i čitav niz privredno-investicionih projekata značajnih za unapređenje razvojnih perspektiva BiH i opstanak hrvatskog naroda na njegovim stoljetnim ognjištima u njihovoj domovini Bosni i Hercegovini, kao i projektima koji imaju za cilj bolje povezivanje i saradnju Hrvata BiH s njihovim iseljeništvom u SAD-u.