Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se na marginama 72. zasjedanja Generalne skupštine UN s g. Antonijom Guterresom, generalnim sekretarom UN

21.9.2017

Ovom prilikom dr. Čović je istaknuo kako je BiH trenutno u procesu sveobuhvatnih reformi, iako smo svjesni da naše ambicije možda neće odgovarati našim kapacitetima, te da su pred nama brojni izazovi. Zbog toga je BiH spremna za učenje iz pozitivnih iskustava drugih zemalja.
Također je informirao generalnog sekretara Guterresa o visokom nivou saradnje s Uredom rezidentne koordinatorice Ujedinjenih naroda i rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini, te kako BiH visoko cijeni pomoć koju ovaj ured, ali i ostale specijalizirane agencije UN pružaju našoj zemlji, posebno u oblasti ekonomskog razvoja i u kontekstu implementacije Agende 2030. Bilo je govora i o učešću BiH u mirovnim operacijama UN, te da je ukupno 45 bh. službenika u mirovnim misijama UN kao direktni doprinos očuvanju svjetskog mira i stabilnosti. Na kraju susreta dr. Čović je uputio poziv generalnom sekretaru Guterresu da u skorijoj budućnosti posjeti BiH.

4 FOTO GALERIJA