Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se u Mostaru s Lars-Gunnarom Wigemarkom, šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH

18.11.2017

Na susretu je razgovarano o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, te o euroatlantskim integracijama BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Čović je informirao g. Wigemarka kako je 6. oktobra ove godine usvojen Zakon o akcizama, jedan od preostalih preduvjeta za dobijanje kandidacijskog statusa BiH za članstvo u EU, te je prateći zakon upućen Vijeću ministara BiH opremljen potrebnim mišljenjima svih nivoa vlasti, ali da do danas nije stavljen na dnevni red niti usvojen.

Istaknuo je kako neophodno je da ga Vijeće ministara usvoji već iduće sedmice, prije dolaska u BiH Johannesa Hahna, komesara za politiku susjedstva i proširenje EU.

Usaglašeno je kako je neophodno zaštititi evropski put BiH od negativnih političkih utjecaja, te podstaknuti sve nivoe vlasti u BiH da unaprijede aktivnosti u vezi s evropskim putem BiH, koje su u njihovoj nadležnosti, kako bi se odgovori na Upitnik dostavili Evropskoj komisiji do kraja ove godine.

Na kraju susreta usaglašeno je kako svi reformski procesi moraju biti u službi jačanja evropske perspektive BiH, ali i na sveopću dobrobit žitelja BiH.

2 FOTO GALERIJA