Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisustvovao je Samitu EPP-a uoči održavanja Samita Evropska unija - Zapadni Balkan u Sofiji

16.5.2018

Samitu Evropskih narodnih partija (EPP), pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, prisustvovali su i predsjednici Evropskog parlamenta Antonio Tajani i Evropskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, austrijski kancelar Sebastian Kurz i drugi.
Domaćini Samita EPP-a su predsjednik Evropske narodne partije Joseph Daul i premijer Bugarske Boyko Borissov.

Predsjedavajući Izetbegović je u svom obraćanju istaknuo četiri ključna elementa koja su neophodna za ubrzaniji put ka Evropskoj uniji. Kazao je kako trebamo mir na Balkanu, da su reforme kroz pregovore s Evropskom unijom neohodne te da se mora intenzivnije graditi infrastruktura koja će dati impuls ekonomiji. Naglasio je da je uz to neophodna i podrška prijatelja iz Evropskih narodnih partija. Predsjedavajući Izetbegović je kazao da će to  proizvesti snažno kretanje zemalja regije ka članstvu u Evropskoj uniji. 

Predsjedavajući Izetbegović je u obraćanju medijima nakon završetka Samita EPP-a kazao kako je na Samitu dobijena nepodijeljena, do sada najsnažnija podrška Balkanu i njegovom putu ka članstvu u EU. Na Samitu EPP-a je usvojena deklaracija u kojoj je, pored navedene snažne podrške Balkanu i njegovom putu ka EU, istaknuta i važnost ispunjavanja obaveza zemalja koje su kandidati za ulazak u EU.

Fokus Samita EU - Zapadni Balkan, koji počinje sutra u Sofiji, a kojem prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, je potvrđivanje evropske perspektive zemalja regije. Očekuje se pokretanje inicijative za unapređenje povezanosti unutar regije i s Evropskom unijom, kao i pronalazak rješenja za zajedničke izazove, poput sigurnosti i migracija. Posebna pažnja bit će posvećena i ekonomskoj saradnji.  

U delegaciji BiH su, pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i ambasador BiH u Republici Bugarskoj Radomir Bogdanović, te Mira Pekić, savjetnica člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića i Dejan Vanjek, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH akademika Dragana Čovića.


6 FOTO GALERIJA