Saopćenja

Hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović prisustvovao osnivačkoj skupštini Udruženja bosanskohercegovačkih Hrvata „Prsten“

13.6.2018

Danas je u Vitezu u sali hotela Central PC-96 održana osnivačka skupština Udruženja bosanskohercegovačkih Hrvata „Prsten“.

Hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović u svome je prigodnom obraćanju istaknuo kako ga govorenje o Udruženju Hrvata „Prsten“, najvećem udruženju hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine, uvijek ispunjava zadovoljstvom.

„Najvažniji zadatak koji danas stoji pred hrvatskim narodom je njegovo integriranje, njegova međusobna povezanost. Udruženje 'Prsten', svjesno naše malobrojnosti, rasterećeno bilo kakvih podjela u svojoj organiziranosti, osmišljeno i sistematski provodi politiku unutrašnjeg integriranja hrvatskog naroda. 'Prsten' – pokret koji povezuje i spaja, donosi svoje ključne organizacijske odluke upravo u vremenu kada se Hrvati BiH bore za punu ustavnu jednakopravnost, koja im treba osigurati i pravno legitimitet izbora svojih predstavnika na svim administrativnim nivoima vlasti“ , kazao je ovom prilikom akademik Čović.

Na kraju obraćanja se zahvalio organizatorima Udruženja „Prsten“ i njihovom današnjem vođstvu na svemu što čine da bi se njihova domovina BiH očuvala kao evropska cjelina u kojoj će predstavnici hrvatskog naroda, ma gdje bili, osjećati ponos što su Hrvati.

Udruženje bosanskih Hrvata „Prsten“ osnovano je 9. oktobra 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirano je na regionalnom načelu predstavnika općina Bosanske Posavine i srednje Bosne. Ovo udruženje je vodeće nepolitičko i neprofitno udruženje u Hrvatskoj za promociju i zaštitu tradicije, kulture, privredne saradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

 

3 FOTO GALERIJA