Saopćenja

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru održano je predstavljanje knjige hrvatskog člana Predsjedništva BiH akademika Dragana Čovića „Iznad crte - Moja vizija evropske Bosne i Hercegovine“

20.9.2018

Sinoć je, u organizaciji Hrvatske akademije za nauku i umjetnost u BiH, u prepunoj velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru održano predstavljanje knjige hrvatskog člana Predsjedništva BiH akademika Dragana Čovića „Iznad crte - Moja vizija evropske Bosne i Hercegovine“.
O knjizi su govorili Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, Ugo Vlaisavljević, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Marija Pejčinović Burić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, kao i sam autor Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH. 

Govoreći o samom nazivu knjige, „Iznad crte - Moja vizija evropske Bosne i Hercegovine“, dr. Čović  je kazao kako je inspiraciju pronašao u citatu koji govori o tome da je svako ko je imalo viši od prosjeka osuđen na ispaštanje. 

Sama tematika knjige, govori i obraćanja akademika Čovića u posljednjih 20 godina njegovog političkog djelovanja, duboko prožeti domoljubljem i čovjekoljubljem, „na neki način su odgovor svima onima koji su pokušali kritikovati, omalovažiti sve što radimo“, kazao je dr. Čović. 

„Ja sam uvjeren da sve ono što imamo definisano danas u ovoj knjizi, kroz moje govore, vrlo jasno govori da vrijedi ostati iznad crte; iznad crte zajedništva svih nas u Bosni i Hercegovini koje će poslati poruku svima nama da ne tražimo sadržaj u našem promišljanju, u našim razlikama, nego primarno u onome što može niti naš zajednički sadržilac“, istakao je dr. Čović na kraju svoga obraćanja.

Knjiga je na više od 500 stranica, sa više od 100 govora, bogato ilustrovana fotografijama, rukopisima i pismima. Izdavač je Hrvatska akademija za nauku i umjetnost u BiH, a saizdavači su Sveučilište u Mostaru, Odjel za nauku i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora, Matica hrvatska Mostar. Urednik knjige je dr. Ivo Čolak, u saradnji s Kabinetom hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Recenzenti knjige su dekani Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta u Zagrebu prof. dr. sc. Zoran Tomić i prof. dr. sc. Damir Boras, dok je predgovor napisao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

7 FOTO GALERIJA