Saopćenja

Članovi Predsjedništva BiH primili ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova

21.9.2018

Мinistаr Lаvrоv istaknuo je da Rusija u pоtpunоsti podržava i pоštuје teritorijalni integritet i suvеrеnitеt Bоsnе i Hеrcеgоvinе, kао i njеnu unutrаšnju strukturu ustаnоvlјеnu Dејtоnskim mirоvnim spоrаzumоm. Bosna i Hercegovina i Ruska Federacija održavaju dobre i stabilne odnose i obostrani je interes da se bilateralna saradnja dalje unapređuje, a posebno na ekonomskom planu i u vanjskotrgovinskoj razmjeni, te u oblastima infrastrukture, energetike, obrazovanja, nauke i kulture.

Iskazan je interes za promociju bh. privrede u Rusiji i mogućnosti otvaranja bh. tržišta za potencijalne investitore i ruske kompanije. Konstatiran je značaj aktiviranja ekonomske saradnje, a posebno unutar Međudržavne komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju.

Na sastanku je naglašeno da Ruska Federacija poštuje opredjeljenje Bosne i Hercegovine da se pridruži Evropskoj uniji, te da cijeni odluku svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini da se istovremeno razvijaju dobri odnosi s Ruskom Federacijom.

Razgovarano je o potrebi nastavka dobre saradnje Bosne i Hercegovine i Rusije na multilateralnom planu.

Članovi Predsjedništva BiH iskazali su zahvalnost za interes i posjetu visoke ruske delegacije BiH, što je podstrek daljnjem unapređenju bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje.

3 FOTO GALERIJA