Saopćenja

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Sabora RH Goranom Jandrokovićem i ministricom vanjskih poslova i potpredsjednicom Vlade Marijom Pejčinović-Burić

13.10.2018

Teme razgovora bile su odnosi dviju zemalja, političke prilike u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora i perspektive njenog euroatlantskog puta.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović-Burić  i predsjednik Sabora RH Goran Jandroković su čestitali na historijskom rezultatu grupacije stranaka predvođenih Hrvatskim narodnim saborom, na čelu s predsjednikom dr. Draganom Čovićem. Sjenu na izborni proces stavlja činjenica da su još jednom svjesno iskorištene neustavne odredbe Izbornog zakona protiv suverenog prava hrvatskog naroda na slobodan politički izbor.

Svi su sagovornici jednoglasno utvrdili kako su izmjene Izbornog zakona, a u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, od ključnog značaja za demokratsku stabilnost u narednom periodu. One moraju osigurati autonoman izbor, te ravnopravno i legitimno predstavljanje Hrvata kao konstitutivnog naroda. 

Republika Hrvatska će nastaviti pružati bezrezervnu podršku legitimnim zahtjevima hrvatskog naroda za jednakopravnošću u kontekstu izmjena Izbornog zakona, ali i prava na potpuno političko učešće i suodlučivanje na svim nivoima vlasti u BiH, kako je definirano Ustavom i  njegovim temeljnim principima.