Saopćenja

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack

14.1.2019

Tokom razgovora potvrđeni su izuzetni prijateljski odnosi dviju zemalja, koji se kontinuirano unapređuju u svim oblastima, u korist svih naroda i građana BiH. Razgovarano je o nastavku puta Bosne i Hercegovine u NATO, uz poseban naglasak na nedvosmislenoj podršci koju Sjedinjene Američke Države, kao strateški saveznik, pružaju našoj zemlji.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je u tom svjetlu pozdravio nedavnu posjetu zamjenika državnog sekretara SAD-a Johna Sullivana našoj zemlji, te pismo državnog sekretara SAD-a  Michaela Pompea Predsjedništvu BiH, u kojem je upućen poziv za prihvatanje Godišnjeg nacionalnog programa za BiH i izražena namjera da se odnosi dviju zemalja podignu na veći stepen saradnje.

Istaknuto je da je opredjeljenje Bosne i Hercegovine za integraciju u NATO-savez potvrđen konsenzusom kroz usvajanje Zakona o odbrani BiH, odluke Predsjedništva BiH i Strategiju vanjske politike, te da ga je potrebno operacionalizirati kroz usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa.

Džaferović se zahvalio ambasadorici Cormack za nesebičan angažman tokom mandata u BiH, kao i na ukupnoj podršci koju Sjedinjene Američke Države pružaju našoj zemlji.

2 FOTO GALERIJA